• Βαλκάνια – 78 μέρες «στόχος» του ΝΑΤΟ - Νέα έκδοση

  1:28 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2019 1:28 μμ, Πέμπτη 28 Μάρ 2019

  Με την συμπλήρωση 20 χρόνων από την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας (24 Μάρτη 1999) ο «Ημεροδρόμος» προχωρά στην επανέκδοση του βιβλίου-ντοκουμέντο «Βαλκάνια – 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ» του Νίκου Μπογιόπουλου

  – Διάθεση βιβλιοπωλείο ΚΨΜ, Κιάφας 3 & Ακαδημίας, 210.3813838

  – για την παραγγελία του βιβλίου πατήστε εδώ:

  https://kapsimi.gr/balkania-78-meres-stoxos-toy-nato)

  «Ο Νίκος Μπογιόπουλος, με τον εύληπτο, προσιτό του λόγο, τεκμηριώνει την αντικειμενική πραγματικότητα που διαδραματίστηκε και διαδραματίζεται, έτσι ώστε το βιβλίο του, ΒΑΛΚΑΝΙΑ -78 μέρες, «στόχος του ΝΑΤΟ», που μόλις κυκλοφόρησε σε συνέκδοση «Ριζοσπάστη»-«Σύγχρονης Εποχής», να αποτελεί πραγματικό ντοκουμέντο (…). Μεγάλη η συμβολή του βιβλίου στην απεικόνιση αυτού του κομματιού της σύγχρονης ιστορίας(…)».

  «Ριζοσπάστης» (27/2/2000) – για την πρώτη έκδοση του βιβλίου

  «Η αξία ενός βιβλίου, μεταξύ άλλων, μετράται και από το αν ο κάτοχός του θα αισθανθεί την ανάγκη, αφού περάσει κάποιος χρόνος από την πρώτη ανάγνωση, να το αναζητήσει και πάλι. Για να θυμηθεί κάτι, για να τον βοηθήσει στην προσπάθεια του να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, για να ανακτά το υλικό που είναι απαραίτητο, ώστε να εξηγήσει το επίκαιρο. Από αυτή την άποψη, το βιβλίο αυτό είναι σίγουρο ότι θα μας χρειαστεί αρκετές φορές στο μέλλον».

  Νίκος Καραντηνός – από τον πρόλογο της Πρώτης Έκδοσης

  «…η επανέκδοση του βιβλίου «Βαλκάνια-78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ» επιτελεί ένα διπλό έργο. Από τη μια αναθερμαίνει τη μνήμη για τα όσα συνέβησαν τότε, πριν από είκοσι χρόνια, και από την άλλη, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συνθέσει την εικόνα του σήμερα».

  Δάνης Παπαβασιλείου – από τον πρόλογο της Νέας Έκδοσης

  – Πριν από 20 χρόνια, όταν άρχισε η ΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία, οι επιδρομείς εμφανίζονταν ως προστάτες των δικαιωμάτων της αλβανικής μειονότητας στο Κόσοβο και της δημοκρατίας. Υπάρχει, άραγε, κανείς που να υποστηρίζει σήμερα ότι αυτά ήταν πράγματι τα κίνητρα των επιδρομέων;…

  – Τα όσα μεσολάβησαν και εξελίσσονται σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία και σε όλη τη Μέση Ανατολή, η επικείμενη συμφωνία Κοσόβου-Σερβίας με ανταλλαγή εδαφών και επομένως επαναχάραξη συνόρων, η ανάλογη «διευθέτηση» στη Βοσνία, η συμφωνία ΠΓΔΜ- Ελλάδας, οι γενικότερες ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή, όλα δείχνουν ότι το «έργο» έχει ακόμα πολλά επεισόδια.

  – Το βιβλίο «Βαλκάνια – 78 μέρες “στόχος” του ΝΑΤΟ» – γραμμένο μέσα στη δίνη του πολέμου – καταγράφει βήμα προς βήμα τα γεγονότα της εποχής. Τη δράση των ΗΠΑ και της ΕΕ. Την τακτική των ελληνικών πολιτικών κομμάτων. Τον ρόλο των εγχώριων και διεθνών ΜΜΕ. Την συμμετοχή της Ελλάδας ως χώρας μέλος του ΝΑΤΟ σε μια θηριωδία που σημάδεψε την βαλκανική χερσόνησο και αποτέλεσε τον «πρόλογο» του «νέου ΝΑΤΟικού δόγματος» που ξεδιπλώνεται στις μέρες μας παντού στον κόσμο.

  – Είκοσι χρόνια μετά οι σελίδες του βιβλίου που περιγράφουν τα γεγονότα και αναλύουν τα αίτια εκείνου του ΝΑΤΟικού εγκλήματος, μοιάζουν με «προφητεία». Το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου, ιστορικό ντοκουμέντο και εργαλείο πολιτικής ανάλυσης, μας βοηθάει όχι μόνο να θυμηθούμε τι έγινε τότε, αλλά και να συνθέσουμε το πολιτικό και γεωστρατηγικό παζλ της εποχής μας.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα