Αγνώριστος ο Mr Bitcoin μετά από 90 ημέρες απεργία πείνας – Το μήνυμα μέσα από τη φυλακή – ΦΩΤΟ

Της Άννας Κανδύλη

Από μία κλωστή κρέμεται η ζωή του Αλεξλάντερ Βίννικ ο οποίος πραγματοποιεί εδώ και 90 ημέρες απεργία πείνας . Ο αποκαλούμενος και Mr.Bitcoin που εκζητείται από ΗΠΑ, Γαλλία και Ρωσία διαμαρτύρεται για την παράνομη όπως υποστηρίζει κράτησή του η οποία ξεπερνά πλέον τους 18 μήνες, το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης που προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Στον Βίννικ αποδίδεται ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαίτηση λύτρων. Ο ίδιος, αν και αρνείται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, έχει συναινέσει στην έκδοσή του στη Ρωσία από όπου κατάγεται, διαμένει κι εκεί βρίσκεται η οικογένειά του: η σύζυγός του, καρκινοπαθής με διαγνωσμένο καρκίνο στον εγκέφαλο και τα δύο ανήλικα παιδιά του που στην ουσία λέει ο Βίννικ, έχουν μείνει ορφανά.Οι συνήγοροί του, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Τιμοφέυ Μουσάτωφ, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα παρουσίασαν βίντεο με δηλώσεις του ίδιου του εκζητούμενου ο οποίος αναρωτιέται υπό ποιο καθεστώς κρατείται ( «είμαι αιχμάλωτος πολέμου; όμηρος; Είμαι φυλακισμένος με ένα αδιανόητο καθεστώς…») καθώς και φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται εμφανώς καταβεβλημένος από την πολυήμερη απεργία πείνας που πραγματοποιεί. Πλέον έχει απομείνει 57 κιλά έχοντας απολέσει το 30% του βάρους του. Παρόλο που οι γιατροί που τον παρακολουθούν «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να υποβληθεί σε συγκεκριμένες εξετάσεις , η μεταφορά του σε νοσοκομείο έχει «κολλήσει» στο μεταγωγών , όπως κατήγγειλαν οι συνήγοροί του.

«Μήλον της έριδος»Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί αμετακλήτως ότι ο Α.Βίννικ μπορεί να εκδοθεί και στις 3 χώρες που τον εκζητούν. Σύμφωνα με την κ.Κωνσταντοπούλου και τον κ.Μουσατώφ, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έχει πλέον και τον τελευταίο λόγο σε ποια από αυτές θα παραδοθεί τελικώς, όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει εδώ και περίπου 2 μήνες που βγήκε η τελευταία δικαστική απόφαση αλλά σιωπά και στα επανειλημμένα αιτήματα του Βίνικ και των ίδιων για ακρόαση. Όπως επεσήμαναν ο 39χρονος σήμερα Ρώσος υπήκοος , συνελήφθη στις 25/7/2017, ενώ έκανε διακοπές στη Χαλκιδική με τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Κρατείται στη χώρα μας εδώ και 19 μήνες, καθ’ υπέρβαση του ανώτατου ορίου προφυλάκισης των 18 μηνών, που προβλέπει το Σύνταγμα. Κρατείται χωρίς να του αποδίδεται κατηγορία από τις ελληνικές αρχές, χωρίς να έχει παραπεμφθεί σε δίκη και χωρίς να του έχει επιβληθεί ποινή. Μοναδικός λόγος κράτησής του, τα αιτήματα έκδοσης που έχουν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γαλλία, για το λόγο ότι υπήρξε τεχνικός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής Bitcoin BTC-E, μιας νόμιμης, όπως σημείωσαν, δραστηριότητας που μπορεί να απελευθερώσει τους πολίτες από την παντοκρατορία των τραπεζών.

Συναινεί για έκδοση στη Ρωσία Ο Αλεξάντερ Βίννικ συναίνεσε από την πρώτη στιγμή να εκδοθεί στη χώρα του, τη Ρωσία, της οποίας είναι υπήκοος. Οι σχετικές αποφάσεις έχουν γίνει αμετάκλητες εδώ και 16 μήνες και 5 μήνες αντίστοιχα, αλλά η έκδοσή του δεν υλοποιείται, λόγω των παράλληλων αιτημάτων να εκδοθεί στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, σε χώρες με τις οποίες δεν τον συνδέει τίποτε και όπου κινδυνεύει η ζωή του, αφού, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, οι λόγοι που τον ζητούν είναι για να τον μετατρέψουν σε εργαλείο του πολέμου πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η απόφαση έκδοσής του στις ΗΠΑ έχει εκδοθεί τον Δεκέμβριο 2017 και η απόφαση έκδοσής του στη Γαλλία τον Δεκέμβριο 2018, από την ίδια σύνθεση δικαστηρίου, που παραβίασε το σύνολο των δικαιωμάτων του, ακόμη και το δικαίωμά του να ακουστεί ο ίδιος και να έχει διερμηνεία της ακροαματικής διαδικασίας, καταγγέλλουν οι συνήγοροί του. Όπως είπαν «η υπεράσπιση αναγκάζεται να βγάλει στο φως της δημοσιότητας όλες τις περιστάσεις και τα τεκμήρια στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, τα οποία τεκμηριώνουν συστηματικές παραβιάσεις του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, στον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στην ίδια τη ζωή, με στόχο την προσέλκυση της προσοχής των Ελληνικών Αρχών και των Οργανώσεων Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προς προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών που διώκονται παράνομα ανά τον κόσμο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ