Πρόεδρος Ιδιοκτητών Διατηρητέων: Απορώ με άλλα 50 κτίρια που δεν έχουν πέσει ακόμα

«Τα διατηρητέα στην Αθήνα είναι περίπου 1.100 και σε όλη την Ελλάδα 20.000. Είναι ένα πρόβλημα που το έχουμε κρύψει 45 χρόνια κάτω από το χαλί. Δεν απορώ που έπεσαν αυτά τα δύο, απορώ με άλλα 50 που δεν έχουν πέσει ακόμα. Φανταστείτε να είχαμε θρηνήσει και θύματα. Δεν συγκινείται κανείς», δήλωσε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο αρχιτέκτονας- πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων, Νίκος Χαρκιολάκης.

Ο κ. Χαρκιολάκης υποστήριξε ότι «από το 1975 που στο Σύνταγμα της χώρας μας μπήκε η πολιτιστική κληρονομιά, η οποία είναι υπό την προστασία του κράτους και ο νόμος θα ορίσει τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, δεν έχει γίνει τίποτα. Είναι δυνατόν σε μία χώρα της Ε.Ε να μιλάμε για κτίρια αγνώστου ιδιοκτήτη; Είναι εγκαταλελειμμένα από το κράτος. Εάν ένα κτίριο είναι ετοιμόρροπο, ο νόμος λέει ότι είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να πάρει μέτρα ασφάλειας».

Τέλος, ο πρόεδρος του πανελληνίου Συλλόγου Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων και Μνημείων τόνισε ότι «εάν ένα κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, είναι νομολογία του ΣτΕ , από αντικείμενο ιδιωτικού συμφέροντος και ιδιωτικού ενδιαφέροντος, το κτίριο μετατρέπεται σε κτίριο δημοσίου συμφέροντος και δημοσίου ενδιαφέροντος. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη».

Ακούστε το ηχητικό :

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ