• Εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ηλεία - ΦΩΤΟ

  2:33 μμ, Τρίτη 29 Ιάν 2019 2:33 μμ, Τρίτη 29 Ιάν 2019

  Κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ηλείας, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δρόμους, στο δίκτυο του νομού.

  Αποκλεισμένη η Νεράιδα

  Αποκλεισμένη είναι η κοινότητα της Νεράιδας Αρχαίας Ολυμπίας καθώς από τις κατολισθήσεις καταστράφηκε το οδικό δίκτυο.

  Χωρίς νερό το Χελιδόνι

  Χωρίς νερό είναι το Χελιδόνι καθώς παρασύρθηκε ο αγωγός ύδρευσης, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για τον εφεδρικό αγωγό του νερού του Πύργου από την Αύρα.

  Έκτακτη ανάγκη και «Κοπέρνικος» για την Ανδρίτσαινα

  Υπό στενή κρατική παρακολούθηση είναι από χθες οι πλημμυρισμένες περιοχές της νότιας Ηλείας, καθώς με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γ. Ταφύλλη, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία «Κοπέρνικος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Σέκουλα, Δαφνούλα, Μακρίσια, Καλυβάκια, Φρίξα και Άσπρα Σπίτια, οι οποίες έχουν πληγεί λόγω της υπερχείλισης του Αλφειού ποταμού.

  Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, ώστε να βοηθηθεί το έργο των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

  Παράλληλα, ο κ. Ταφύλλης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ΤΚ Μάτεσι, Θεισόα, Σέκουλα και Δαφνούλα της ΔΕ Ανδρίτσαινας, τις ΤΚ Καλλιθέας και Βρεστού της ΔΕ Αλιφείρας, καθώς και τις ΤΚ Μακρίσια, Καλυβάκια, Φρίξα, Πλουτοχώρι, Διάσελλα και Τρυπητή της ΔΕ Σκιλλούντος, του Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις.

  Ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας, Μίλτος Γεωργακόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και οριακή, καθώς αντιμετωπίζει πρόβλημα η πλειονότητα των χωριών της ορεινής ζώνης.

  «Τα φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού έχουμε προβλήματα σχεδόν σε όλα τα χωριά. Έχουμε καθιζήσεις έως και δύο μέτρα, ενώ τα κατολισθητικά φαινόμενα είναι έντονα και πρωτόγνωρα. Ο βράχος που αποκολληθηκε στο βόρειο τμήμα των Μύλων, είναι όσο ένα φορτηγό. Έσπασε δύο δρόμους και σταμάτησε κυριολεκτικά πριν από ένα σπίτι. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει», τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος και πρόσθεσε ότι σήμερα θα μεταβεί για αυτοψία στο σημείο κλιμάτιο ΙΓΜΕ.

  «Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθαν οι γεωολόγοι της Περιφέρειας και αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έρθει ειδική επιτροπή του ΙΓΜΕ. Είναι πολύ δύσκολο το σημείο και φοβόμαστε και για άλλο βράχο μήπως κατολισθήσει λόγω των ρηγματώσεων. Δεν ξέρουμε τι θα μας προκύψει και ανησυχούμε ακόμα και για θύματα. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και έχουν ανάγκη άμεσης βοήθειας, για αυτό προσπαθούμε να είναι όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί. Τα μηχανήματα και το προσωπικό δεν παίρνουν ανάσα. Πρώτα τα χιόνια, μετά ο ολικός πάγος και τώρα οι κατολισθήσεις από τη βροχή», είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας.

  Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της ορεινής ζώνης του δήμου Ζαχάρως από την κακοκαιρία, με συνέπεια να «κοπεί» ο δήμος στα δύο. Ο δρόμος Χρυσοχώρι- Παλαιοχώρι- Μάκιστος-Αρτέμιδα έχει «κοπεί» σε τέσσερα σημεία, ενώ ο δρόμος Κωστομέρα-Μίνθη είναι απροσπέλαστος.

  Τα συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Ζαχάρως προσπαθούν διαρκώς να διατηρήσουν τον δρόμο ανοιχτό, ενώ στα επισφαλή σημεία έχει τοποθετηθεί σήμανση για την ασφάλεια πεζών και οδηγών.

  Σοβαρό πρόβλημα πλημμύρας αντιμετωπίζει και η Λίμνη Καϊάφα, από τις βροχοπτώσεις, καθώς έχει συσσωρευτεί μεγάλος όγκος υδάτων και απειλεί μεγάλο μέρος των καλλιεργειών στον κάμπο της Ζαχάρως.

  Πηγή: patrisnews.com

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα