Σαράκης στον Realfm για Μανιαδάκη: Στρατηγικό σφάλμα της εισαγγελίας η χορήγηση του καθεστώτος του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος

Την εκτίμηση ότι ”ο κ. Μανιαδάκης δεν μπορούσε να λάβει το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος”, εξέφρασε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή , ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI, Παύλος Σαράκης, κάνοντας λόγο για ”στρατηγικό λάθος της Εισαγγελίας”.

«Ο συγκεκριμένος δεν μπορούσε να λάβει το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος διότι ο Έλληνας νομοθέτης λέει ότι το καθεστώς του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος χορηγείται σε εκείνον που δεν εμπλέκεται κατ’ οποιονδήποτε τρόπο με τις παράνομες πράξεις. Πρόκειται για ένα στρατηγικό λάθος της ελληνικής εισαγγελίας που χορήγησε το ευεργέτημα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στον κ. Μανιαδάκη ενώ είχε ξεκινήσει η συγκεκριμένη έρευνα με προανακριτική πράξη, με κατ’ οίκον έρευνα στο σπίτι του. Ο ελληνικός νόμος δεν επιτρέπει να είναι μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος κάποιος που έχει συμμετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο σε παράνομες πράξεις», δήλωσε ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης.

Όπως εκτίμησε ο κ. Σαράκης «ήταν στρατηγικό σφάλμα της ελληνικής εισαγγελίας που ενέταξε ως μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος τον κ. Μανιαδάκη. Αυτή η ένταξη καθυστέρησε την υπόθεση, υπήρχε κίνδυνος η υπόθεση να μην φτάσει μέχρι εκεί που πρέπει να φτάσει, μέχρι εκεί που απαιτεί η ελληνική κοινωνία. Η υπόθεση αυτή έχει καθυστερήσει δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που θέλουν να πλήξουν την έρευνα να μιλούν για σκοπιμότητες, να την εντάσσουν σε πολιτικά παιχνίδια. Η διαφθορά πλήττει όλους ανεξάρτητα ιδεολογίας και πολιτικών προτιμήσεων. Τα συμφέροντα που υποκρύπτονται πίσω από την συγκεκριμένη υπόθεση είναι πάρα πολύ ισχυρά, πάρα πολύ μεγάλα, είναι πρόσωπα τα οποία κατέχουν την εξουσία».

Μάλιστα, ο συνήγορος των προστατευόμενων μαρτύρων του FBI υποστήριξε ότι «ο κ. Μανιαδάκης έλαβε το προνόμιο της ποινικής ασυλίας και σύμφωνα με τον νομοθέτη είναι υποχρεωμένος να εισφέρει στοιχεία που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη του εγκλήματος και να υποδείξει ποιοι ήταν οι δράστες στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ο κ. Μανιαδάκης προσήλθε στην εισαγγελία αφού προηγήθηκε η κατ΄οίκον έρευνα στο σπίτι του, όταν αντιλήφθηκε ότι ήταν αντικείμενο της έρευνας και γνώριζε πάρα πολύ καλά ότι το καλοκαίρι του 2015 τον είχα προσκαλέσει να συστρατευτεί στη μάχη κατά της διαφθοράς».

«Αυτό δείχνουν τα γεγονότα (σ.σ με την εξέλιξη βολεύτηκε ο Μανιαδάκης). Είχε οργανώσει την μετεγκατάσταση της οικογένειάς του στο εξωτερικό ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν πολύ καλά επαγγελματικά στη χώρα μας. Δεν είχε κάποιο άλλο κίνητρο να μετεγκατασταθεί στο εξωτερικό παρά μόνο να αποστασιοποιηθεί από τις εξελίξεις. Είναι θέμα της εισαγγελίας να απαντήσει τι ακριβώς συμβαίνει γιατί όπως προέκυψε από τα γεγονότα είχαν μαρτυρικές καταθέσεις και ο ίδιος ο κ. Μανιαδάκης ομολόγησε ότι στις αρχές του προηγούμενου έτους είχε γίνει ανακριτική πράξη σε κατ΄οίκον έρευνα με κατάσχεση των ηλεκτρονικών μέσων των οποίων κατείχε, προφανώς στα πλαίσια της έρευνας για τυχόν εμπλοκή του στη συγκεκριμένη υπόθεση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην προσέγγιση του στον κ. Μανιαδάκη για τη συνδρομή του στις έρευνες των αμερικανικών αρχών, τόνισε ότι «στα πλαίσια της έρευνα βρήκαμε ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν ένα πρόσωπο το οποίο γνώριζε πάρα πολύ καλά τον χώρο της υγείας, ότι ήταν άριστος γνώστης προσώπων και καταστάσεων. Κρίναμε ότι θα ήταν ωφέλιμο για την έρευνα να προσεγγιστεί και να τον καλέσουμε να συστρατευτεί στη μάχη κατά της διαφθοράς. Ο κ. Μανιαδάκης ο ίδιος λέει ότι γνωρίζει τον χώρο, ότι οι δραστηριότητες του επεκτείνονται σε όλον τον κόσμο,ήταν ένας άνθρωπος τον οποίο εμπιστευόταν και η τρόικα στις συνομιλίες για τη διαμόρφωση της πολιτικής στο χώρο της υγείας. Ο κ. Μανιαδάκης επέλεξε μία συγκεκριμένη στρατηγική».

«Όταν σέρνεται μία υπόθεση, σημαίνει ότι αρμενίζουμε στραβά. Αυτή η υπόθεση σίγουρα μπορεί να καθυστερήσει αλλά δεν μπορεί κανείς να τη συγκαλύψει γιατί στον ίδιο χρόνο, για τα ίδια πρόσωπα ερευνώνται από την αμερικανική δικαιοσύνη. Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να εμποδίσει την ελληνική δικαιοσύνη είναι ανόητος να νομίζει ότι το ίδιο μπορεί να πράξει και με την αμερικανική. Αποτέλεσμα θα έχουμε και το 2019 θα είναι μία μεγάλη νίκη κατά της διαφθοράς.», κατέληξε λέγοντας ο κ. Σαράκης.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ