• Παππάς: Νέα εποχή συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου

  2:04 πμ, Δευτέρα 26 Νοε 2018 2:04 πμ, Δευτέρα 26 Νοε 2018

  Τις πολλές δυνατότητες "συνάναπτυξης και ευημερίας" στη νέα εποχή συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, υπογράμμισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, μιλώντας στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας "Cairo ICT 2018", στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

  Οι δυνατότητες συνανάπτυξης και ευημερίας είναι πολλές. Η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος καθίστανται διεθνείς κόμβοι καινοτομίας, εμπορίου και ενέργειας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

  Ο κ. Παππάς τόνισε ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης είναι αυτοί που έχουν εγκαινιάσει αυτή τη νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε: "στη βάση του διεθνούς δικαίου και προς όφελος της πολυπόθητης σταθερότητας, συνεργαζόμαστε σε ένα ευρύ πεδίο τομέων, όπως η τεχνολογία, η ενέργεια, οι ανταλλαγές σε επίπεδο σπουδών, ο πολιτισμός και ο τουρισμός".

  Ψηφιακό μέλλον οικονομικά προσιτό και προσβάσιμο σε όλους

  Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη συνεχή μετεξέλιξη των οικονομιών και των κοινωνιών ανά τον πλανήτη, κινητήριος δύναμη της οποίας είναι το οικοσύστημα των ψηφιακών τεχνολογιών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη "να κάνουμε το ψηφιακό μέλλον οικονομικά προσιτό και προσβάσιμο σε όλους", να "ξεκλειδώσουμε μαζί τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να φέρουμε το αύριο στο σήμερα, για όλους" προωθώντας τις θετικές πτυχές της ψηφιακής εποχής με την ταυτόχρονη προστασία των πολιτών από κάθε εν δυνάμει αρνητική επίπτωση.

  Ο κ. Παππάς έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες που καταβάλλονται στην Ελλάδα για την εγκαθίδρυση μιας υγιούς ψηφιακής διακυβέρνησης στον δημόσιο τομέα, αλλά και για τη στήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού τομέα και την ανάπτυξη του ψηφιακού οικοσυστήματος στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία.

  Παράλληλα αναφέρθηκε στην ατζέντα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government), που αναπτύσσεται γύρω από τη διαλειτουργικότητα όλων των συστημάτων του δημόσιου τομέα με στόχο την οικοδόμηση μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, αλλά και στη σημασία που αποδίδεται από τη χώρα μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα.

  Κοινές προσπάθειες στο ICT

  Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική παρουσία στη φετινή διεθνή έκθεση τεχνολογίας, που διεξάγεται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απουσιάζει από αυτή την έκθεση καθώς "από τη μία πλευρά έχει θερμές και φιλικές σχέσεις με την Αίγυπτο και τον λαό της και από την άλλη η χώρα μας είναι τώρα σε θέση να αξιοποιήσει υψηλής ποιότητας εκθέσεις, όπως η συγκεκριμένη, προκειμένου να προωθήσει τη νέα της εικόνα, μια εικόνα που -εκτός της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ανάκαμψης- είναι συνδυασμός λαμπρών μυαλών, καινοτόμων ιδεών και υψηλού επιπέδου εξειδίκευσης στον τομέα του ICΤ".

  Εξήγησε ότι "η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την έκθεση στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτύξει μαζί με την Κύπρο και την Αίγυπτο, στον τομέα του ICT, ακολουθώντας το κοινό μονοπάτι του CEG COIN (Cyprus Egypt Greece Collaborative Innovation Network), που εγκαθιδρύσαμε πέρυσι το καλοκαίρι" και σημείωσε πως "ελληνικές εταιρείες αναζητούν ευκαιρίες για να μπουν στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτόμας επιχειρηματικότητας".

  "Εμείς ως χώρα", πρόσθεσε ο υπουργός, "εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε κοινές προσπάθειες στον τομέα του ICT, προσπάθειες που μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μας".

  Νωρίτερα, ο υπουργός περιηγήθηκε στους χώρους της έκθεσης και ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των ελληνικών και κυπριακών εταιρειών που συμμετέχουν στο Cairo ICT 2018 για τη δράση τους στο πλαίσιο του CEG COIN.

  Στην ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, που επισκέπτεται το Κάιρο στο πλαίσιο της Cairo ICT 2018, συμμετέχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του ΨΗΤΠΕ, Γιώργος Φλωρεντής, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Φιλήμων Μουσούρης, ενώ παρών στα εγκαίνια ήταν και ο πρέσβης της Ελλάδας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Μιχάλης-Χρήστος Διάμεσης.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα