• Μητροπολίτης Ρόδου στον Realfm 97,8: Η συμφωνία ενοχλεί γιατί δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα υλοποιηθεί και τι συνέπειες θα έχει

  1:52 μμ, Πέμπτη 08 Νοε 2018 1:52 μμ, Πέμπτη 08 Νοε 2018

  «Η συμφωνία μας εξέπληξε γιατί δύο μεγάλα τμήματα της ελληνικής επικράτειας που ανήκουν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν είχαν καμία γνώση των συνομιλιών που είχαν προηγηθεί. Μας κατέβαλε εξαπίνης.Η συμφωνία ενοχλεί διότι δεν έχουμε καμία διευκρίνιση για το πως θα γίνει η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας και τι συνέπειες θα έχει", δήλωσε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ Κύριλλος, τονίζοντας ότι "έχουμε Σύνοδο και θα συζητηθεί το θέμα μετά την επίσημη ενημέρωση που θα λάβουμε από την ελληνική πολιτεία ή την Εκκλησία Ελλάδος. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιμένει την επίσημη ενημέρωση και θα εκδώσει Συνοδική απόφαση στην επόμενη Σύνοδο".

  "Δεν μπορώ να ξέρω πως σκέφτεται και πως προέβη σε αυτές τις κινήσεις ο Αρχιεπίσκοπος. Τι υπήρξε πίσω από τις ανακοινώσεις δεν το ξέρω και δεν μπορώ να το κρίνω. Δεν ξέρω τι προηγήθηκε και τι έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο η Πολιτεία. Είναι ζητήματα που πρέπει να κριθούν σε ένα εκκλησιαστικό τραπέζι για να ενημερωθούμε όλοι", πρόσθεσε ο κ.κ Κύριλλος.

  Παράλληλα, σημείωσε ότι "τα Δωδεκάνησα είναι Μητροπόλεις άμεσα υπαγόμενες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν μας δεσμεύει η πρόταση αλλά πρέπει να δούμε και ποια είναι η πρόθεση της πολιτείας για εμάς. Δεν νομίζω ότι θα ισχύσουν στην ελληνική επικράτεια δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά τους ιερείς".

  Επίσης, ο κ. κ. Κύριλλος επισήμανε ότι "όσον αφορά στο πλαίσιο, το περιουσιακό αφορά αποκλειστικά στην Εκκλησία της Ελλάδος. Στο θέμα της μισθοδοσία των εφημερίων, αναρωτιέμαι γιατί όχι στην ενιαία αρχή πληρωμών εφόσον το κονδύλι θα είναι το ίδιο. Πρέπει να δούμε πολλά επιμέρους ζητήματα, πως θα υλοποιηθεί όλο αυτό. Οι ιερείς μας βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση γιατί δεν γνωρίζουν για το τι μέλλει γενέσθαι και ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας.Μισθολογικά για τους ιερείς ισχύει ό,τι και για την εκκλησία της Ελλάδος. Για να προχωρήσει η Εκκλησία στη συμφωνία, θα μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο".

  "Είμαι θετικός στη συζήτηση αλλά θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των εφημερίων. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε αυτή τη συζήτηση εφόσον η πολιτεία θέλει. Υπάρχει ένα ερώτημα: Ως τι θα επιχορηγηθεί η Εκκλησία και αν αύριο το κράτος θα έχει το δικαίωμα να πει ''εγώ για τον α' ή β' δημοσιονομικό λόγο δεν μπορώ να δώσω αυτό το ποσό και θα δώσω το μισό''. Τι θα γίνει στην περίπτωση αυτή;",αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Ρόδου.

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα