Ο καθηγητής Θάνος Ντόκος στον ΑΝΤ1: Δυσάρεστη έκπληξη ο χειρισμός από ελληνικής πλευράς στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης – ΒΙΝΤΕΟ

Για τις αντιδράσεις της Τουρκίας μετά την εξαγγελία του τέως ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Αναφερόμενος στον τρόπο που αντέδρασε η Τουρκία στην εξαγγελία της αιγιαλίτιδας ζώνης, ο κ. Ντόκος ανέφερε πως “ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της Τουρκίας, εδώ και 24 χρόνια έχει την ίδια στάση, απαράδεκτη μεν από πλευράς διεθνούς δικαίου αλλά συνεπής από πλευράς τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Δεν μας εξέπληξε, δεν είπε κάτι διαφορετικό. Η Τσιλέρ είχε πει την εποχή της κρίσης των Ιμίων ότι οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων σε οποιοδήποτε σημείο είναι απαράδεκτη. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν ο χειρισμός από ελληνικής πλευράς”

Σχολιάζοντας για ποιον λόγο ο χειρισμός από την Ελλάδα αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη, ο γενικός διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ ανέφερε: “Σε τόσο μεγάλα ζητήματα και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Κάποιος κάνει πολύ προσεκτική προετοιμασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενημερώνεις την αντιπολίτευση, επιδιώκει μια ελάχιστη συναίνεση και κάνει μια δημόσια κίνηση όταν είναι έτοιμος να προχωρήσει. Τώρα… ο απερχόμενος ΥΠΕΞ φεύγοντας πετάει μια φωτοβολίδα και πετάει το μεγάλο πρόβλημα στον Πρωθυπουργό που εκτελεί και χρέη ΥΠΕΞ, ενώ είναι ανοιχτά το μακεδονικό, το ελληνοαλβανικό, το κυπριακό που αναμένεται να ανοίξει σύντομα… η Τουρκία κάνει τα γνωστά της τερτίπια με το Barbaros στην ανατολική Μεσόγειο. Το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν μια τέτοια πρόχειρη ανακοίνωση με το θέμα της προέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο”.

Όσο για το αν η κίνηση του κ. Κοτζιά ήταν βασισμένη σε σπουδή του, ο κ. Ντόκος υπογράμμισε: “Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι η κίνηση αυτή είχε την έγκριση του πρωθυπουργού, Ήταν η κατάλληλη στιγμή, υπήρχαν οι προϋποθέσεις… αλλά ο τρόπος που το έβαλε στην ημερήσια ατζέντα, ξέροντας τι αντιδράσεις θα προκαλούσε από πλευράς Τουρκίας, δείχνει επιπολαιότητα για να μην πω κάτι χειρότερο”.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ