60 περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας διερεύνησε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Εξήντα περιπτώσεις πρόθεσης αυτοκτονίας που εκδηλώθηκαν μέσω διαδικτύου, διερευνήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016.

Παράλληλα, έγιναν 5 συλλήψεις, εκ των οποίων 4 για πορνογραφία ανηλίκων και 1 για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ αποδόθηκαν κατηγορίες σε 74 άτομα, στο πλαίσιο δικογραφιών τακτικής διαδικασίας.

Σημειώνεται ότι, το πρώτο δίμηνο του χρόνου διαβιβάστηκαν προς εκτέλεση 359 εισαγγελικές παραγγελίες για προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση, από όλες τις εισαγγελίες πρωτοδικών της χώρας. Από αυτές, οι 308 ήταν στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε) και οι 51 στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας (Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε).

 Οι περισσότερες υποθέσεις που χειρίστηκαν σε όλη τη χώρα τόσο η ΔΙ.Δ.Η.Ε όσο και η Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε, στο πρώτο δίμηνο του 2016, αφορούσαν απάτη και παράνομη νομιμοποίηση εσόδων (127), ενώ ακολούθησαν αυτές περί προστασίας προσωπικών δεδομένων/απειλής (93), πορνογραφίας ανηλίκων (39), προστασίας ζώων (32), παράνομης πρόσβασης σε υπολογιστικά συστήματα/υποκλοπής δεδομένων (21), τυχερών παιχνιδιών (12), αδικημάτων κατά ανηλίκων, πλην πορνογραφίας (9), πνευματικής ιδιοκτησίας (5), αδικήματα κατά της πολιτειακής εξουσίας (3), απορρήτου των τηλεπικοινωνιών (2) και φοροδιαφυγής (1).

Επίσης, είναι καταγεγραμμένες και 98 άλλες υποθέσεις, που αφορούν αδικήματα, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες. Διευκρινίζεται, ότι στις 442 υποθέσεις που χειρίστηκε συνολικά η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το πρώτο δίμηνο του 2016, συμπεριλαμβάνονται και τα νέα πρωτόκολλα που εκδόθηκαν, είτε επρόκειτο για νέα εισαγγελική παραγγελία, είτε για προανακριτικό υλικό, εγκλήσεις πολιτών κ.λπ.

Στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με Interpol και Europol, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαχειρίστηκε 8 αιτήματα συνεργασίας. Τα αιτήματα αφορούσαν περιπτώσεις διακρατικών αστυνομικών ερευνών, που είχαν ως αντικείμενο κακουργηματικού χαρακτήρα ηλεκτρονικά εγκλήματα και ήταν σχετικά με πορνογραφία ανηλίκων, διαδικτυακές απάτες, υφαρπαγές στοιχείων και κωδικών πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις, πλατφόρμες και ιστοχώρους ηλεκτρονικών οικονομικών δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποιήθηκαν, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016, συνολικά 13 διαλέξεις – ενημερωτικές ημερίδες, με αντικείμενο την πρόληψη του κυβερνοεγκλήματος και την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, ενώ τη ΔΙ.Δ.Η.Ε επισκέφθηκαν μαθητές και μαθήτριες από 10 σχολεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγιτιδόκοκκο

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.