Συγκλονίζει η περιγραφή του διευθυντή προγραμμάτων των “Γιατρών χωρίς Σύνορα”: Τι ζούμε στη Μόρια…

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου περιέγραψε ο διευθυντής προγραμμάτων της ΜΚΟ ”Γιατροί χωρίς Σύνορα”‘ Απόστολος Βεΐζης μιλώντας στον Realfm 97, 8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

“Συστηματικά καταγράφουμε παιδιά που κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, παιδιά που έχουν βιαστεί. Τα παιδιά είναι το 1/3 του πληθυσμού, Ο πληθυσμός παιδιών και γυναικών είναι πάνω από 50%. Ένας καταυλισμός που έχει φτιαχτεί για άνδρες, δεν έχει την ασφάλεια που πρέπει ούτε για τα παιδιά ούτε για τις γυναίκες. Οι γυναίκες ζητούν πάνες για να μη βγουν το βράδυ να πάνε τουαλέτα γιατί φοβούνται. Οι καταστάσεις που έχουμε καταγράψει στη Μόρια είναι πρωτόγνωρες και για εμάς. Η έκκλησή μας είναι μία έκκληση έκτακτης ανάγκης και περιμένουμε από την Ε.Ε και τα κράτη- μέλη να το διαχειριστούν ως μία έκτακτη κατάσταση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Βεΐζης. 

“Όταν μιλάμε για μία τουαλέτα για 70 ανθρώπους, όταν μιλάμε για ανθρώπους που περιμένουν τρεις ώρες για να πάρουν το συσσίτιο, όταν μιλάμε για έναν χώρο που θα έπρεπε να έχει ο καθένας 3,5 τετραγωνικά στον καταυλισμό.Όταν εννιά χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε ένα χώρο που είναι για δύο χιλιάδες, είναι μία κατάσταση που έχει ξεπεράσει εδώ και πάρα πολύ καιρό τα όρια”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Βεΐζης εκτίμησε ότι “δεν υπήρχε ποτέ η πολιτική βούληση και η διάθεση να φτιαχτούν οι συνθήκες υποδοχής για να μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να έρχονται και να έχουν ένα μίνιμουμ συνθηκών. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν τα μίνιμουμ όσον αφορά τη στέγη, τη σίτιση και το νερό που θα έπρεπε να έχει ένας πρόσφυγας σε μία εμπόλεμη ζώνη, σε μία φυσική καταστροφή. Η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ήθελε να εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά και να λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε να μην έρχονται”.

“Υπάρχει αδιαφορία στο να δοθεί μία λύση στη διαχείριση των ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για τις αυξημένες ροές ούτε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει τη σωστή αλληλεγγύη. Η Ευρώπη έχει αποτύχει στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Είναι απαράδεκτο σε μία ειρηνική χώρα στην Ευρώπη, να κάνουμε έκκληση να φύγουν τα παιδιά, οι ευάλωτοι και οι ασθενείς από τη Λέσβο”, τόνισε ο διευθυντής προγραμμάτων της ΜΚΟ ”Γιατροί χωρίς Σύνορα”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ