Δραματική η κατάσταση στη Μόρια – SOS από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

«Ανθρωπιστική καταστροφή» χαρακτηρίζει εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την κατάσταση στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου, με τις Αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ρεπορτάζ από τη Μόρια της Λέσβου δημοσιεύει η εφημερίδα Tageszeitung και αναδημοσιεύει η Deutsche Welle. Σ’ αυτό η δημοσιογράφος περιγράφει με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στο προσφυγικό κέντρο:

«Οι πρόσφυγες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά δεν είναι πια τόσοι πολλοί όσο το 2015. Τα κέντρα ωστόσο είναι σε τραγική κατάσταση, με χειρότερο το λεγόμενο hotspot στη Μόρια της Λέσβου. Τώρα οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

‘Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή’, λέει ο Λούκα Φοντάνα, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ωστόσο η κατάσταση δεν χαρακτηρίζεται επισήμως ως κρίσιμη, όπως συνέβαινε το 2015, και γι’ αυτό δεν βρίσκονται πλέον μη κυβερνητικές οργανώσεις στο νησί. […]

Ελεγκτές γνωστοποίησαν τώρα ότι η υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στο προσφυγικό κέντρο κινδυνεύει από τον ‘ανεξέλεγκτο όγκο απορριμμάτων’. Καθ’ ότι ο χώρος εντός που περιβάλλεται από συρματόπλεγμα δεν επαρκεί, οι νεοαφιχθέντες μένουν έξω από το καταυλισμό. Εδώ δεν υπάρχουν κοντέινερ. Οι πρόσφυγες ζουν σε απλές σκηνές ή κοιμούνται κάτω από μουσαμάδες».Σημειώνεται ότι χθες οι Γιατροί χωρίς Σύνορα με ανακοίνωσή τους απηύθυναν έκκληση για τη μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων από το ΚΥΤ της Μόριας σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα ή/και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους «σε κατάσταση πρωτοφανούς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου όσον αφορά στη σωματική και ψυχική υγεία χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες».

Και προσθέτουν: «Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Και προσθέτουν: «Η πολιτική της υπερσυγκέντρωσης των μεταναστών και των προσφύγων στα ελληνικά νησιά έχει οδηγήσει στον επ’ αόριστον εγκλωβισμό περισσότερων από 9.000 ανθρώπων (το 1/3 είναι παιδιά) στον καταυλισμό της Μόριας, που έχει μέγιστη χωρητικότητα 3.000 ατόμων. Κάθε εβδομάδα, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βλέπουν περιστατικά εφήβων που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή έχουν αυτοτραυματιστεί. Προσφέρουν, επίσης, βοήθεια σε σοβαρά περιστατικά βίας και αυτοτραυματισμούς. Η έλλειψη πρόσβασης σε επείγουσα ιατρική φροντίδα, δείχνει τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στην προστασία των παιδιών και άλλων ευάλωτων ομάδων».

Ακόμη οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν ότι: «Από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, στο πλαίσιο δραστηριότητας ψυχικής υγείας για παιδιά (6-18 ετών), οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών (18 από τα 74) είχαν αυτοτραυματιστεί ή είχαν κάνει απόπειρα ή είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Άλλοι ανήλικοι ασθενείς παρουσιάζουν επιλεκτική βωβότητα, κρίσεις πανικού, άγχος, εκρήξεις επιθετικότητας και συνεχείς εφιάλτες».

«Αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, που έχουν υποστεί ακραία επίπεδα βίας και ψυχικού τραύματος. Αντί να λάβουν φροντίδα και προστασία στην Ευρώπη, βιώνουν διαρκή φόβο, στρες και επεισόδια νέας βίας, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας» λέει ο παιδίατρος και ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Ντέκλαν Μπάρι. Ακόμη ο κ. Μπάρι σημειώνει: «Επιπλέον, το περιβάλλον χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας και υγιεινής, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πολλά περιστατικά υποτροπιάζουσας διάρροιας και δερματικών λοιμώξεων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Με τέτοια υπερσυγκέντρωση και απουσία υγιεινής, ο κίνδυνος επιδημιών είναι πολύ μεγάλος».

Από την πλευρά του ο διευθυντής προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης τονίζει: «Εδώ και τρία χρόνια είμαστε μάρτυρες των άθλιων συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη Μόρια. Απευθύνουμε ακόμη μια φορά έκκληση στις ελληνικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν βιώσιμες λύσεις για να σταματήσει αυτή η τραγική κατάσταση. Είναι καιρός πια να δοθεί τέλος στις απάνθρωπες συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Είναι ώρα για άμεση μετεγκατάσταση των πλέον ευάλωτων προσφύγων σε ασφαλείς συνθήκες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Τέλος, όπως υποστηρίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα «μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι, οι οποίοι, δεν έχουν στέγη, δεν έχουν αρκετό φαγητό και η πρόσβασή τους σε ιατρική φροντίδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη».

Αβραμόπουλος: Συλλογικό πρόβλημα της Ευρώπης το μεταναστευτικό

Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι συλλογικό πρόβλημα της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της συνεργασίας των λαών μεταξύ τους, τονίζει ο Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Ο Φιλελεύθερος”.

Γι’ αυτό, προσθέτει, «η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, ως χώρες εισδοχής των μεταναστών, δεν πρέπει να αισθάνονται μόνες τους», ενώ επισημαίνει ότι πρόσφατα έχει προταθεί η ενίσχυση της Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής με επιχειρησιακό προσωπικό 10.000 ατόμων με εκτελεστικές εξουσίες για καλύτερη διαχείριση της ασφάλειας των συνόρων. Αναφέρεται στον ρόλο που η Τουρκία έχει να διαδραματίσει στο θέμα του μεταναστατευτικού και την οικονομική ενίσχυση που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη συνεχή ενίσχυση ακραίων κινημάτων στις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος επισκέπτεται τη Λευκωσία, θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει συνομιλίες με διυπουργική (υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης) Επιτροπή. Η Επιτροπή θα ζητήσει βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο μεγάλο θέμα της μετανάστευσης, σε σχέση πάντα με τις ροές προς την Κύπρο.

Η Κύπρος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αντιμετωπίζει κατ’ αναλογία πληθυσμού ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα μεταναστευτικών ροών σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Eurostat για το 2018, η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά στις αιτήσεις ασύλου, οι οποίες ξεπερνούν τις 5.000 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθούν η Ελλάδα και η Ιταλία.

Όπως εκτιμάται, η Κύπρος αναμένεται ότι θα απαιτήσει σήμερα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία θα πρέπει να μεταφραστεί σε ένα σαφές πλαίσιο πολιτικής, το οποίο να περιλαμβάνει κι έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αυτόματης κατανομής των δικαιούχων σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ