“Συναγερμός” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου – Ανησυχία και για την Ελλάδα

Συναγερμό σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη.

Ο ΠΟΥ εκφράζει έντονες ανησυχίες για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων σε ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι η τρίτη σε κρούσματα στην Ε.Ε. χώρα (75 στον αριθμό).

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι λοιμώξεις από τον ιό παρουσιάζουν έξαρση στη νότια και κεντρική Ευρώπη και ο αριθμός των κρουσμάτων για το 2018 είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί την τελευταία τετραετία.

Όπως εξηγεί ο Οργανισμός, η έξαρση του ιού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η περίοδος μετάδοσης του ιού στην Ευρώπη ξεκίνησε φέτος αρκετά νωρίς, ενώ συνήθως διαρκεί από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, οι οποίες ακολουθήθηκαν από περιόδους ξηρασίας, λειτούργησαν ευνοϊκά για την αναπαραγωγή και την εξάπλωση των κουνουπιών, προσθέτει ο ΠΟΥ.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (περίοδος αναφοράς έως και τις 16 Αυγούστου) προκύπτει ότι οι λοιμώξεις από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη έχουν φτάσει τις 401 και έχουν οδηγήσει σε 22 θανάτους.

Στη Σερβία έχουν καταγραφεί 126 κρούσματα, στην Ιταλία 123, στην Ελλάδα 75, στην Ουγγαρία 39 και στη Ρουμανία 31.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ