• "Σφαγή" στον αέρα του Realfm 97,8 για το Γηροκομείο Αθηνών

  3:50 μμ, Τετάρτη 08 Αυγ 2018 3:50 μμ, Τετάρτη 08 Αυγ 2018

  Οριακή είναι η κατάσταση στο πολύπαθο Γηροκομείο Αθηνών, με τα μέλη της προσωρινής διοίκησης να βρίσκονται «στα μαχαίρια». Ο μεταβατικός πρόεδρος του Δ.Σ. του Γηροκομείου Αθηνών Ζώης Κολιός μίλησε στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή στον Realfm 97,8 καταγγέλλοντας ονομαστικά τον Λέανδρο Ρακιντζή, αντιπρόεδρο του προσωρινού Δ.Σ. και πρώην Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σύμφωνα με τον κ. Κολιό, η «ομάδα Ρακιντζή» όπως τη χαρακτήρισε, δεν προσέρχεται στο Δ.Σ. προκειμένου να μην υπάρξει απαρτία για να επικυρωθεί η πρόσληψη δύο λογιστών. Προσλήψεις που, όπως λέει, θα δεκαπλασιάσουν τα έσοδα του Ιδρύματος.

  «Το γηροκομείο Αθηνών μαστίζεται τα τελευταία χρόνια από τις διοικήσεις που είχε αλλά και οι διοικήσεις έχουν τοποθετήσει τα τελευταία χρόνια παρακλάδια και στη σημερινή διοίκηση. Στο τεράστιο έργο που προσφέρουμε εμείς προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας βάλουν εμπόδια» τόνισε ο κ. Κολιός, σημειώνοντας πως το Διοικητικό Συμβούλιο έχει χωριστεί σε δύο ομάδες.

  «Πέντε άνθρωποι που έχουν πάει κοντά στον κ. Ρακιντζή με εντολές που λαμβάνουν απ’ έξω, από την προηγούμενη διοίκηση -και συγκεκριμένα από την κ. Πραστάκου και την κ. Δασκαλάκη - νομίζουν ότι η δική μας διοίκηση θα φοβηθεί από τις πιέσεις τις συνεχείς που μας ασκούν. Αλλά δεν ξέρουν ότι εμείς φοβόμαστε μόνο τον Θεό και κανέναν άλλο» πρόσθεσε.

  «Παραλάβαμε ένα λογιστήριο στο οποίο μια κοπελίτσα, βοηθός λογιστή, έχει να διαχειριστεί ειδική λογιστική, αυτοτελή 15 και πλέον κληροδοτημάτων που έχουν πέντε χρόνια να υποβάλουν δηλώσεις. Δεν έχουμε υποβάλει καμία δήλωση τα τελευταία τρία χρόνια σαν γηροκομείο Αθηνών, οι υποχρεώσεις είναι περισσότερες από 25 εκατ. ευρώ σε ΦΠΑ και άλλους φόρους, δεν ξέρουμε τι γίνεται με τα ακίνητα του γηροκομείου, δεν ξέρουμε καθόλου από ποιον εισπράττουμε και ποιος εισπράττει. Και ενώ έχουμε πάρει απόφαση να προσλάβουμε τουλάχιστον δύο ανθρώπους για να μπορέσει το γηροκομείο Αθηνών να έχει έσοδα, να μπορούν να πληρωθούν αυτοί οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι, εσκεμμένα απέχουν από τα Δ.Σ. οι πέντε της ομάδας Ρακιντζή. Εσκεμμένα επικαλούνται μέχρι και ότι έσπασαν το νύχι από το πόδι και δεν μπορούν να έρθουν, να έχουμε απαρτία και να κάνουμε επικύρωση των αποφάσεων», σημείωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του Δ.Σ Ζώης Κολιός.

  «Δεν έρχονται να κάνουμε Δ.Σ. για να πάρουμε λογιστή. Δεν έρχονται – και επικαλούνται νόμους για ανταπεργίες- για να προσλάβουμε 2-3 νοσηλευτές και το γηροκομείο Αθηνών έχει μείνει με 1,5 νοσηλεύτρια ηρωίδα» , αναφέροντας πως τα περίπου 700 ακίνητα τα διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή κάποιος που είναι βοηθός λογιστή.

  Ερωτηθείς πώς γίνεται το Γηροκομείο με 700 ακίνητα να μην έχει να πληρώσει τους εργαζόμενους και να φροντίσει για τους 107 γέροντες που έχει, είπε: «Εμείς μέσα σε 26 μέρες με τα πενιχρά έσοδα που έχουμε, έχουμε καταβάλει 53.000 ευρώ στους εργαζόμενους, 800 ευρώ στον καθένα. Μην λέτε ότι δεν πληρώνουμε τους εργαζόμενους. Είναι λάθος».

  Στην εκπομπή παρενέβη ο Λέανδρος Ρακιντζής, με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της προσωρινής διοίκησης του Ιδρύματος για να απαντήσει επί προσωπικού.

  «Στις 21 Ιουλίου είχαμε διοικητικό συμβούλιο. Ήμασταν 9, δύο από τα μέλη που είναι προσκείμενοι στον κ. Κολιό δεν ήρθαν.

  Ως εκ τούτου, ο κ. Κολιός δεν είχε πλειοψηφία και τα θέματα δεν συζητήθηκαν. Τώρα όμως θέλει να κάνουμε συμβούλιο σε θέματα μη νόμιμα. Με τι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αφού δεν υπάρχουν λεφτά; Θέλουν να δημιουργήσουμε απεργοσπαστικό μηχανισμό, να προσλάβουμε άλλους ώστε η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων να μείνει στον αέρα. Αυτό δεν γίνεται. Όταν τον ρώτησα με τι θα πληρώσει το προσωπικό, μου απάντησε δεν πειράζει, όπως οι άλλοι δεν θα πληρωθούν. Θα κάνουμε λοιπόν βερεσέ απεργοσπαστικό μηχανισμό;

  Η προσωρινή διοίκηση διοριστήκαμε με προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο μόνο για να διοργανώσουμε τις αρχαιρεσίες και τα τρέχοντα ζητήματα, τίποτα άλλο. Δεν έχουμε δικαίωμα να πουλήσουμε, να νοικιάσουμε, με τις πράξεις μας δεν μπορούμε να δεσμεύουμε την επόμενη διοίκηση, δεν μπορούμε να προσλάβουμε και μάλιστα απεργοσπάστες , δεν μπορούμε να κάνουμε διαγωνισμούς.

  Ο κ. Κολιός έβαλε αυτά τα θέματα, του ζήτησα να κάνει μια έγγραφη γνωμοδότηση νομική σύμβουλος ότι αυτά είναι νόμιμα. Δεν την έκανε» είπε ο κ. Ρακιντζής.

  Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν κινδυνεύουν οι τρόφιμοι διότι υπάρχουν χρήματα για την τροφοδοσία. «5-6.000 ευρώ για το catering υπάρχουν. Κάθε μήνα μπαίνουν στο γηροκομείο περίπου 30.000 ευρώ. Το να λέμε ότι οι τρόφιμοι κινδυνεύουν για να περάσουν πράγματα μη νόμιμα , από εμένα δεν θα περάσει. Δεν βρέθηκα στο γηροκομείο για να παριστάνω τον αντιπρόεδρο, αλλά γιατί έχω αίσθηση καθήκοντος» .

  Ο ίδιος τόνισε ότι πράγματι κανείς δεν ξέρει πόσα ακίνητα είναι μισθωμένα και πόσα εισπράττονται, καθώς και ότι το λογιστήριο είναι σε άθλια κατάσταση.

  «Είπαμε να προσληφθεί ένα λογιστής. Όμως τα πρακτικά για να επικυρωθούν πρέπει να διανεμηθούν πρώτα. Στις 21 Ιουλίου δεν μας είχαν διανεμηθεί. Μας είπαν αυταρχικά “υπογράψτε”. Χωρίς να τα μοιράσουν, χωρίς να τα διαβάσουμε, δεν είναι δυνατόν να υπογράψουμε. Ας τα αφήσει ο κ. Κολιός αυτά που ξέρει και να σέβεται τους ανθρώπους που προσφέρουν» είπε ο κ. Ρακιντζής.

  «Είναι όλα πολύ ανακριβή όσα λέει. Από τη μια λέει ότι χρήματα έχουμε για το catering το οποίο έχουμε πρόταση να είναι δωρεάν και να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά να πάρουμε άλλο προσωπικό και από την άλλη λέει δεν μπορώ να πληρώνω νοσηλευτές και προσωπικό γιατί δεν έχω χρήματα . ο σκοπός που έχουν δεν είναι να βοηθήσουν πραγματικά» του απάντησε ο κ. Κολιός, με τη συζήτηση να εξελίσσεται σε υψηλούς τόνους. «Γιατί δεν έρχονται να κάνουμε ένα Δ.Σ να έχουμε απαρτία;» είπε στον κ. Ρακιντζή ο οποίος απάντησε:

  «Στο επόμενο συμβούλιο θα επικυρωθούν τα πρακτικά. Δεν μπορεί όμως να γίνει μέσα στον Αύγουστο, δεν γίνονται συμβούλια μέσα στον Αύγουστο , λείπουν όλοι για διακοπές. Δεν μπορώ να έρθω από τη Σάμο για να παραστώ».

  Ακούστε τα ηχητικά

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα