BBC: Η αστυνομία έστελνε τους οδηγούς στην πορεία της φωτιάς

Το BBC σε άρθρο του με τον τίτλο “Ελληνικές πυρκαγιές: Οι οδηγοί στέλνονταν στην πορεία της φωτιάς από την αστυνομία” αναφέρεται στις λάθη που έγιναν από τις αρχές, μία εβδομάδα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 91 ατόμων στην πυρκαγιά.

“Η αστυνομία δημιούργησε εκτροπές για τους οδηγούς που τους έστειλαν στην πορεία της φωτιάς, σύμφωνα με έναν ανώτερο εμπειρογνώμονα” αναφέρει το BBC.

“Μια ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι δεν σήμανε συναγερμός και οι κάτοικοι και οι τουρίστες δεν είχαν την ευκαιρία να φύγουν. Ο χειρισμός της πυρκαγιάς από τις αρχές έχει ήδη επικριθεί ευρέως από τους κατοίκους που έχουν πληγεί από την καταστροφή. Η ελληνική κυβέρνηση κατηγόρησε τους εμπρηστές για την πυρκαγιά και κατηγόρησε κάποιους κατοίκους ότι παρεμποδίζουν τις διαδρομές διαφυγής στην πόλη Μάτι κατασκευάζοντας παράνομα κτίσματα” συνεχίζει το άρθρο.

“Μία από τις πιο καταστροφικές εικόνες στο Μάτι ήταν τα δεκάδες καμένα αυτοκίνητα σε μικρή απόσταση από την ακτή. Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη του Τεχνικού Πανεπιστημίου Κρήτης, τα αυτοκίνητα εστάλησαν χωρίς να το επιθυμούν στην περιοχή από την αστυνομία. Αντί να γυρίσουν αυτοκίνητα πίσω στον κεντρικό δρόμο, τη λεωφόρο Μαραθώνος, η αστυνομία δημιούργησε εκτροπές και έστειλε οδηγούς που κατευθύνονταν τόσο νότια όσο και βόρεια προς την περιοχή που θα καταστρεφόταν από τη φωτιά” δήλωσε στο BBC.

“Προφανώς έπρεπε να σταματήσουν την κυκλοφορία στη λεωφόρο Μαραθώνα, καθώς τα αυτοκίνητα θα έπεφταν πάνω στη φωτιά”, είπε.

“Αλλά αντί να εμποδίσουν την κυκλοφορία και να διατάξουν τους οδηγούς για να κάνουν αναστροφή, τους επέτρεψαν να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές – και οι μόνες διαδρομές ήταν μέσα στο Μάτι” τονίζει ο καθηγήτης.

Πηγή: BBC

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ