Κόντρα ΚΕΔΕ – Περιφέρειας Αττικής για την πλημμύρα στο Μαρούσι

Μπαλάκι μεταξύ ΚΕΔΕ και Περιφέρειας Αττικής οι ευθύνες για τις ζημιές που προκάλεσε η ξαφνική καταιγίδα στο Μαρούσι.

Με ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας καταλογίζει αποκλειστικά την ευθύνη στην Περιφέρεια Αττικής καθώς το Μαρούσι πληρώνει ακριβά την ανεπάρκεια της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής.

Από την άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Αττικής θεωρεί υπεύθυνο το Δήμο Αμαρουσίου καθώς -όπως υποστηρίζει- για περισσότερο από 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση η οποία εγκρίθηκε δύο φορές.

Επίσης, τονίζει ότι δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς,παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναλυτικά:

Εδώ και χρόνια διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια του έργου της οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής, που σήμερα πνίγηκε μέσα σε λίγα λεπτά.

Από το 2011 υπάρχει απόφαση της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, που προβλέπει ότι αποτελεί υποχρέωση της Περιφέρειας Αττικής η κατασκευή δικτύου ομβρίων για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. του Σωρού. Την υποχρέωση αυτή την έχουμε επισημάνει με διαρκή αλληλογραφία, αλλά μέχρι σήμερα η Περιφέρεια “κωφεύει”.

Εδώ και μήνες βρίσκονται στα συρτάρια της Περιφέρειας οι μελέτες που κατέθεσε ο Δήμος Αμαρουσίου για τη χρηματοδότηση του έργου της διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς και διαρκώς η Περιφέρεια καθυστερεί την έγκρισή τους, ενώ ζητά και πρόσθετες μελέτες που δεν είναι υποχρέωση του Δήμου να τις καταθέσει.

Για να μη ζήσουμε στο Μαρούσι ημέρες Μάνδρας και πριν θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, καλούμε έστω και τώρα τη Διοίκηση της Περιφέρειας να χρηματοδοτήσει επιτέλους το έργο.

Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής, ο κ. Καραμέρος, αντί να περιφέρεται στα κανάλια και να κάνει τον ρεπόρτερ, επιτέλους να κάνει τη δουλειά για την οποία πληρώνεται αδρά από τους πολίτες. Να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και να δώσει εντολή στις υπηρεσίες του να προχωρήσει επιτέλους το έργο.

Να μην επιχειρεί να ρίξει την ευθύνη για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί, στην ύπαρξη του πρώην αμαξοστασίου του Δήμου, γιατί γνωρίζει καλά πως αν είχε προχωρήσει ως όφειλε στην εκτέλεση του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας στη συγκεκριμένη περιοχή, που είχε και έχει υποχρέωση να κάνει, δεν θα συνέβαινε τίποτα από όσα συνέβησαν σήμερα.

Για τις υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί, η ευθύνη έχει ονοματεπώνυμο, αυτό των κ.κ. Δούρου και Καραμέρου.

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με την πλημμύρα σε υπαίθριο πάρκινγκ στον Δήμο Αμαρουσίου:

* Από το ρέμα Σαπφούς τεράστιες ποσότητες νερού «έσκασαν» διαδοχικά, πρώτα σε εγκαταλελειμμένο παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου και μετά σε κοινόχρηστο χώρο πρασίνου του ίδιου δήμου – παράνομο πάρκινγκ. Με τις κατασκευές αυτές έχει μπαζωθεί η φυσική κοίτη του ρέματος σε τουλάχιστον τρία σημεία. Δηλαδή κάτω από το παράνομο δημοτικό πάρκινγκ, ανάμεσα στην οδό Αγίου Αθανασίου και την οδό Πάρνωνος και βέβαια κάτω από το παράνομο αμαξοστάσιο του Δήμου Αμαρουσίου, που περικλείεται από τις οδούς Αγίου Αθανασίου και Ομήρου.

Αντ΄ αυτών έχει κατασκευαστεί πλακοσκεπής αγωγός αυθαίρετης διατομής, που την πορεία του ουδείς γνωρίζει!

*Το κύριο πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο σκάνδαλο του ρέματος Σαπφούς και την αβελτηρία της διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου.

* Συγκεκριμένα: Εδώ και πάνω 17 μήνες ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει, ενσωματώνοντας και τις αναγκαίες τεχνικές συμπληρώσεις, τη μελέτη για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που αύξησε από 6,3 σε 10,6 εκ. ευρώ τη χρηματοδότηση που την εγκρίναμε δύο φορές! Δεν έχουν αποξηλωθεί οι αυθαίρετες κατασκευές και δεν έχει απομακρυνθεί το παράνομο αμαξοστάσιο πίσω από την εκκλησία του Αγίου Ελευθερίου στο ρέμα Σαπφούς, στο ύψος της οδού Αγίου Αθανασίου, παρά τους κινδύνους που εγκυμονεί σε περίπτωση πλημμυρικών φαινομένων.

Χρειάστηκαν 7 χρόνια για να διαπιστώσει η διοίκηση του Δήμου την αναγκαιότητα διευθέτησης του ρέματος και άλλα 4 χρόνια για να εκπονήσει την οριστική μελέτη που είχε με αίτημά της διεκδικήσει και αναλάβει το 2013 από την Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή Έργων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Ευελπιστούμε ότι η «διορθωμένη» οριστική μελέτη θα συνοδεύεται με την οριζόμενη, εκ του νόμου 4014/2011, απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων των έργων της οριστικής μελέτης. Στις 4/12/2017, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου παραδέχθηκε τελικά ότι η «ώριμη» μελέτη που είχε διαβιβάσει πριν 15 μήνες στην Περιφέρεια ήταν τεχνικά ελλιπέστατη.

Η αποστολή της «διορθωμένης» οριστικής μελέτης μετά τις τεχνικές επισημάνσεις της Περιφέρειας Αττικής και με σχεδόν διπλάσιο προϋπολογισμό, από 6.230.000 ευρώ σε 10.676.400 ευρώ, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ομολογία.Η Περιφέρεια Αττικής επισυνάπτει μάλιστα και τρία έγγραφα

Έγγραφο 1

Έγγραφο 2

Έγγραφο 3

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ