Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στον ΑΝΤ1: Η Εκκλησία δεν απολαμβάνει ειδικών προνομίων – ΒΙΝΤΕΟ

Για ζήτημα του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, τοποθετήθηκε μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα”, ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ.

“Το θέμα αυτό που τίθεται ως δήθεν προοδευτικό πρόταγμα, έχει λυθεί εδώ και 130 χρόνια από την ελληνική πολιτεία, από το 1885. Είμαστε ένα ορθόδοξο έθνος κατά μεγάλη πλειοψηφία, αλλά έχουμε δημιουργήσει ένα ουδετερόθρησκο κράτος, όπως προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 13 του Συντάγματος. Στην πολιτεία μας, νομίζω ότι επικρατεί του ουδετερόθρησκο κράτος. Και βέβαια συστατικό της Ρωμιοσύνης, είναι η Ορθοδοξία. Αυτό, κανένας νόμος και καμία κυβερνητική διαδικασία ή πολιτειακή αλλαγή μπορεί να το αλλάξει” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν βλέπει ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την πρόθεση της κυβέρνησης, απάντησε θετικά. “Ναι, υπάρχει μία σκοπιμότητα, υπάρχει μια ιδεοληψία που λέει ότι η θρησκεία και η πίστη γενικότερα είναι ιδιωτική υπόθεση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, δηλαδή δεν μπορεί ποτέ να αποκοπεί η Ορθοδοξία από τη Ρωμιοσύνη, από το ελληνικό έθνος. Όχι από το ελληνικό κράτος. Είναι κάτι άλλο το κράτος, κάτι άλλο το έθνος. Η Εκκλησία δεν είναι ενωμένη με το κράτος. Υπάρχουν διακριτότατοι ρόλοι με το Σύνταγμα του ’75. Πλήρης απόδειξη, το πώς νομοθετεί το κράτος εναντίον του δόγματος και του ήθους της Εκκλησίας, διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις”, δήλωσε και έφερε ως παραδείγματα τον πολιτικό γάμο, την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων, την καύση των νεκρών, το σύμφωνο συμβίωσης, κ.ά.

“Συνεπώς σε μια θεοκρατική πολιτεία, όπως λένε κάποιοι αφελώς, θα υπήρχε δυνατότητα να νομοθετούνται τέτοια πράγματα; Η Ελλάδα δεν απολαμβάνει ειδικών προνομίων. Όπως η Εκκλησία είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου ως προς τις νομικές τις σχέσεις, έτσι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είναι και οι εβραϊκές κοινότητες και οι μουσουλμανικές μουφτείες”, υπογράμμισε.

“Μερικοί λένε και για τη μισθοδοσία του κλήρου. Είναι ένα άλλο μύθευμα αυτό. Ή για τη δήθεν μη φορολόγηση της Εκκλησίας. Που και αυτό είναι ψέμα”, πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ