Ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό στην άγνωστη Κίναρο – Η ιστορία της Ειρήνης και του Μικέ – ΒΙΝΤΕΟ

Τα μικρά και απομονωμένα νησιά του Αιγαίου μπορεί να μαγεύουν με την ομορφιά τους ωστόσο παραμένουν διαχρονικά ξεχασμένα από την Πολιτεία. Παρά την κραυγή αγωνίας των ακριτών, λόγω των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, δυστυχώς, χρειάζεται να συμβεί κάτι κακό για να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας στα μικρά αυτά νησάκια.Ένα από αυτά είναι και η Κίναρος, μιας νησίδας των Δωδεκανήσων που βρίσκεται δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Έπρεπε να συμβεί το δυστύχημα τον Φεβρουάριο του 2016, όταν σκοτώθηκαν τρεις Έλληνες αξιωματικοί από την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού μας Ναυτικού στη βραχονησίδα, για να βρεθεί στο επίκεντρο η Κίναρος και η μοναδική κάτοικος της νησίδας Ειρήνη Κατσοτούρχη. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα η γυναίκα-ακρίτας της Κινάρου κατήγγειλε τη γραφειοκρατική τρέλα που αντιμετωπίζει, εξηγώντας πως λόγω ενός λάθους που έχει γίνει σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να τους δώσει το επίδομα που δικαιούνται.Κι όμως, υπάρχουν κι εκείνοι –λίγοι φυσικά- που δεν ξεχνούν… Εκείνοι που περνούν στο πλαίσιο των διακοπών τους με το φουσκωτό, αλλά επιστρέφουν για να καταγράψουν τον Γολγοθά που βιώνουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών. Όπως ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος, φωτογράφος και εικονολήπτης, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει ένα μοναδικό οδοιπορικό το 2007, όταν είχε την παραγωγή και επιμέλεια της εκπομπής με τίτλο «Σε φόντο γαλάζιο» στον τηλεοπτικό σταθμό «Τηλε Άστυ, αποτυπώνοντας την κραυγή απελπισίας των ακριτών.«Καραβοφάναρο» στο Αιγαίο. Έτσι χαρακτήριζε σε κείμενό του ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος στην ιστοσελίδα του Rib and Sea την Κίναρο. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια η Ειρήνη Κατσοτούρχη ζούσε στο νησάκι με τον σύζυγό της, τον αείμνηστο Μικέ, έχοντας πάρει τη σκυτάλη από τους γονείς της, Γιώργο και Ακαθή Θηραιού. Ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος είχε γνωρίσει το ζευγάρι των ηλικιωμένων στις αρχές της δεκαετίας του 80’ , όταν είχε επισκεφθεί το μέρος με το φουσκωτό του. Τότε, η Ειρήνη και ο Μικές ήταν ακόμα μετανάστες στην Αυστραλία… Όπως γράφει ο δημοσιογράφος, τελευταία επιθυμία του κυρ Γιώργη να μην μείνει μόνο του το νησί μετά τον θάνατό του. Ζήτησε λοιπόν από την Ειρήνη, να μετακομίσει στην Κίναρο όταν αυτός θα αναχωρούσε για το μεγάλο ταξίδι. Όταν πέθανε, η σύζυγός του μετακόμισε στην Αμοργό, με αποτέλεσμα το νησάκι να μείνει αφύλαχτο και να λεηλατηθεί από επιτήδειους. Όμως η Ειρήνη κράτησε την υπόσχεση που είχε δώσει στον πατέρα της και λίγα χρόνια αργότερα, επέστρεψε μαζί με τον σύζυγό της, Μικέ Κατσοτούρχη, στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην Κίναρο.

Από τότε, ο Ιωσήφ τους επισκέφθηκε κάμποσες φορές με το φουσκωτό του, για να τους δει και τους βοηθήσει να λύσουν τα προβλήματά τους. Γνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι δύο ερημίτες από πρώτο χέρι, υπήρξε ο «σύνδεσμος» για να τις δημοσιοποιήσουν. Όταν ο δημοσιογράφος είχε προσκληθεί σε εκπομπή του “Τηλε Άστυ”, τον Ιούνιο του 2006, ο Μικές Κατσοτούρχης είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τη ζωή τους στο βραχώδες νησί, την έλλειψη βασικών υποδομών και την αδιαφορία της Πολιτείας.Λίγο αργότερα, τον χειμώνα του ίδιου έτους, όταν ξεκίνησε η προβολή της τηλεοπτικής εκπομπής του Ιωσήφ Παπαδόπουλου με τίτλο “Σε φόντο γαλάζιο”, η Κίναρος δεν θα μπορούσε να λείπει από τα σχέδια του.

Έτσι, τον Μάιο του 2007 ο Ιωσήφ Παπαδόπουλος πραγματοποίησε στο νησί ένα οδοιπορικό που τόσο λαχταρούσε. Τότε ζούσε ακόμα ο καλός του φίλος, Μικές, Οι εικόνες που κατέγραψε με την κάμερα ήταν εκπληκτικές, καθώς μέσω της εκπομπής ταξιδεύει κανείς νοερά στην Κίναρο, γνωρίζοντας την άγρια ομορφιά του νησιού. Εξάλλου, ο Ιωσήφ είναι σίγουρα από τους ελάχιστους ανθρώπους που έχει γυρίσει σπιθαμή προς σπιθαμή το νησάκι, έκτασης 4,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που διοικητικά ανήκει στη Λέρο.«Νησί βραχώδες, δύσκολο στην καλλιέργεια. Λίγα αιγοπρόβατα τριγυρίζουν στις γύρω πλαγιές αρκούμενα στην τροφή που τους δίνουν ο Μικές και η Ειρήνη. Η Κίναρος είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000 μαζί με το βόρειο τμήμα της Αμοργού και την γειτονική της Λέβιθα. Αποτελεί επίσης σημαντική περιοχή προστασίας πουλιών, καθώς το νησί αποτελεί τόπο αναπαραγωγής του Αιγαιόγλαρου και του Μαυροπετρίτη. Είχαμε περάσει κάποτε από κει με τα παιδιά της Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε μια προσπάθεια να καταγραφεί ο αριθμός των προστατευομένων ειδών. Στην κορυφή του νησιού έχουν εντοπιστεί αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν οικιστική δραστηριότητα. Πιθανότατα υπήρξε μικρός οικισμός στο νησί κατά την περίοδο της ακμής της Κοινοπολιτείας της Αμοργού (Μινώα, Αρκεσίνη, Αιγιάλη)», γράφει χαρακτηριστικά ο Ιωσήφ στην ιστοσελίδα του.

Πέραν όμως των εντυπωσιακών εικόνων που κατέγραψε, προέβαλε όλα τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν η Ειρήνη και αείμνηστος Μικές, συμβάλλοντας μάλιστα, έπειτα από επίπονες προσπάθειες, στην επίλυση πολλών εξ αυτών.Ο μπαρμπά-Μικές έφυγε από τη ζωή 2013 και σήμερα η κ. Ειρήνη, 73 ετών, ζει μόνη της στο νησί, με τη γαλανόλευκη στη σκεπή του σπιτιού της για να βλέπουν όσοι πετούν από ψηλά ότι το νησί είναι ελληνικό. Συχνά-πυκνά την επισκέπτεται ο γιος της, ο οποίος ζούσε κι εκείνος στην Κίναρο, όμως πλέον διαμένει μόνιμα στην Κάλυμνο, με την οικογένειά του.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο το οδοιπορικό του Ιωσήφ Παπαδόπουλου στην Κίναρο το 2007

Πηγή πληροφοριών:ribandsea.com

Πηγή youtube: user JosephPapado

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ