Αυτό είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας – Τι λέει στον Realfm 97,8 o καθηγητής Κων. Ζαφείρης

Την ανησυχία του για τις δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα εξέφρασε ο Καθηγητής Δημογραφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κωνσταντίνος Ζαφείρης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή.”Υπάρχει χαμηλή θνησιμότητα, χαμηλή γονιμότητα, υπεροχή θανάτων έναντι των γεννήσεων, ταχύτατη γήρανση, ενώ έχουμε μια αναστροφή των μεταναστευτικών ροών και αυτό σημαίνει αρνητικά μεταναστευτικά ισοζύγια. Δηλαδή, με απλά λόγια, περισσότεροι φεύγουν απ’ ότι έρχονται” είπε περιγράφοντας το δημογραφικό προφίλ της χώρας.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη η γονιμότητα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι περίπου 1,3 παιδιά ανά γυναίκα. “Αυτό σημαίνει είναι ότι είναι πολύ χαμηλή η γονιμότητά μας. Όπως χαμηλή ήταν παλαιότερα. Υπήρχε μια τάση να μειώνουμε τον αριθμό των παιδιών που γεννούν οι γυναίκες από τη δεκαετία του 80′ μέχρι το 2000. Μετά το 2000 οι γυναίκες άρχισαν να γεννούν και έτσι οι δείκτες αυξήθηκαν μέχρι το 2008, μετά κατέρρευσαν ξανά στο 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, που είναι πολύ χαμηλό ποσοστό γονιμότητας”, ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τη θνησιμότητα, είπε πως είναι χαμηλή, ενώ για τη μέση διάρκεια ζωής σημείωσε πως είναι λίγο πάνω από τα 83 έτη για τις γυναίκες και λίγο πάνω από τα 79 έτη για τους άνδρες.

Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η γονιμότητα και η θνησιμότητα επηρεάζονται από τα κοινωνικό-οικονομικά δεδομένα, ωστόσο, παρότι η γονιμότητα έχει μειωθεί από το 2008 έως σήμερα, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν έπαιξε άμεσο ρόλο σε αυτό η οικονομική κρίση ή επιστρέψαμε απλώς στις παλαιές τάσεις που υπήρχαν στον ελληνικό πληθυσμό.

“Εκτιμώ ότι θα πρέπει να υπάρχει μια επίδραση, αλλά πρέπει να περιμένουμε να αποδείξουμε την αιτιολογική συσχέτιση κρίσης – γονιμότητας” επεσήμανε.

“Η γονιμότητα είναι πολύ χαμηλή, νομίζω ότι μπορούμε να κάτι κάτι, όχι όμως θαύματα” είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συνολική στρατηγική ανεξάρτητα από πολιτικές και κομματικές τοποθετήσεις προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος διασφάλισης της μητρότητας και της απόκτησης παιδιών.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ