Πύρινη κόλαση στη Ζάκυνθο: Πάνω από 1.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στις Ορθονιές

Μεγάλη οικολογική καταστροφή βρίσκεται σε εξέλιξη από το απόγευμα της Τρίτης την περιοχή των Ορθονιών Ζακύνθου, καθώς πάνω από 1000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης έχουν γίνει στάχτη με το πύρινο μέτωπο να παραμένει ανεξέλεγκτο.

Τα κρούσματα πυρκαγιών στο νησί είναι αλλεπάλληλα τα τελευταία 24ωρα. Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τρίτης ξέσπασε μια μικρότερη εστία φωτιάς στην περιοχή Βαλομάντρι στο Καλαμάκι. Ωστόσο χάρη στην άμεση επέμβαση κατοίκων και πυροσβεστών η φωτιά δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Το μεγαλύτερο μέτωπο αυτή την ώρα είναι στο πευκοδάσος κοντά στο χωριό των Ορθoνιών, το οποίο μαίνεται από το μεσημέρι και εκτείνεται σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς οι καπνοί έχουν ζώσει την ευρύτερη περιοχή από το Καταστάρι έως τις Βολίμες, καθιστώντας δύσκολη την κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων. Τη μάχη με τις φλόγες συντονίζει η τοπική δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας με 40 πυροσβέστες, 19 οχήματα, και 3 υδροφόρες της ΠΙΝ Ζακύνθου.

Την επιχείρηση πυρόσβεσης ενίσχυσαν δυνάμεις από την Πελοπόννησο με οχήματα και πεζοπόρα τμήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις νερού.

Όταν ξημερώσει αναμένεται να επιχειρήσουν ξανά τα εναέρια μέσα, ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται να προσφέρει και το drone της Πυροσβεστικής που θα μεταδίδει εικόνα από τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων σε 24ωρη βάση.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης και κλειστοί δρόμοι

Από την πυρκαγιά έχουν καεί πυλώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα ηλεκτροδότησης τα χωριά Ορθονιές και Μαριές. Ακόμα, από την μεγάλη πυρκαγιά στις Ορθονιές, κλειστός είναι ο δρόμος που οδηγεί από τις Βολίμες στο χωριό των Ορθονιών, καθώς στο σημείο η πύρινη λαίλαπα έχει περάσει από τη μία μεριά του δρόμου στην άλλη, ενώ μεγάλη προσοχή θέλουν οι δρόμοι στις περιοχές Ξύγκια και Τριλάγκαθο Μαριών.

Έκτακτη ανακοίνωση εκδόθηκε από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της περιφερειακής ενότητας Ζακύνθου, στην οποία αναφέρεται πως λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται αυτή την ώρα στις Ορθονιές Ζακύνθου, παρακαλούνται όσοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και γενικά όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

ΠΗΓΗ: ermisnews.gr, imerazante.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ