• Οι ειδικοί μιλούν για την συμμετοχή των ανήλικων στις οδομαχίες

  10:29 πμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015 10:29 πμ, Τρίτη 08 Δεκ 2015

  Έξι ανήλικοι, εκ των οποίων ένας 13χρονος κι ένας 14χρονος, βρίσκονται ανάμεσα στους συνολικά 13 συλληφθέντες από την Αστυνομία στα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή στα Εξάρχεια, κατά τη διάρκεια των πορειών για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

  Η ηλικία των νεαρών συλληφθέντων προκάλεσε αίσθηση. Το «Έθνος» συνομίλησε με ειδικούς, σχετικά με τα κίνητρα που ωθούν ανηλίκους σε τέτοιες συμπεριφορές καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

  «Οι ανήλικοι βιώνουν πολύ πιο έντονα τη διάσταση των στόχων που θέτουν οι σύγχρονες κοινωνίες και των μέσων που τους διατίθενται για να τους πραγματοποιήσουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις διάστασης μέσων και στόχων, οδηγούνται σε καταστάσεις ανομίας -όχι παρανομίας» επισημαίνει ο Δρ Φώτης Σπυρόπουλος, δικηγόρος, διδάκτωρ Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογίας της Νομικής Αθηνών. Όπως διευκρινίζει, «η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την αμφισβήτηση θεσμών και του status quo που ενυπάρχει στους εφήβους (και ως έναν βαθμό αλίμονο αν δεν υπήρχε), πολλές φορές οδηγεί σε εκδηλώσεις που κινούνται στα όρια του νόμου».

  Η καταστολή

  Σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, η ποινική καταστολή εναντίον των ανηλίκων δεν θα πρέπει να συνίσταται σε κατασταλτικά μέτρα. Ωστόσο, θέτει και μια άλλη διάσταση, αυτήν της «κοινωνίας των «μεγάλων», που θα πρέπει να προβληματιστεί η ίδια που δεν έχει καταφέρει να πείσει με επιχειρήματα τους διαδόχους της για βήματα προς τα εμπρός τα οποία να εμφορούνται από το ιδεώδες της κοινωνικής ειρήνης».

  Ανάλογη θέση για την ανάγκη μη χρήσης σωφρονιστικών ή ποινικών μέτρων εις βάρος των ανηλίκων εκφράζει και ο καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών και τέως πρύτανης του Παντείου, Βασίλης Φίλιας, που πιστεύει ότι τα παιδιά αυτά «χρειάζονται ειδική μεταχείριση».

  Μειοψηφία

  Σύμφωνα με τον κ. Φίλια, πρόκειται για μειοψηφί�� ατόμων και συγκεκριμένα «για μια κατηγορία ανηλίκων που, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, δηλαδή ότι οι πράξεις τους οφείλονται σε κάποιου είδους πίστη, στην πραγματικότητα οι πράξεις τους είναι απονοηματοποιημένες».

  Βασική αιτία τέτοιων συμπεριφορών θεωρεί τα κοινωνικά πρότυπα που εμπεριέχουν στοιχεία βίας. «Η «πληγή» αυτή θα παραμείνει ανοιχτή. Για να αλλάξει η κατάσταση, θα πρέπει να καλλιεργηθεί μια άλλη αντίληψη ζωής. Αυτό όμως είναι υπόθεση μιας ολόκληρης κοινωνίας» καταλήγει.

  Για πολυπαραγοντικό φαινόμενο κάνει λόγο η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Αθηνών Αρτεμις Τσίτσικα, που διευκρινίζει βέβαια ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εξατομίκευση. Η ίδια θεωρεί ότι «η προσωπικότητα κάθε ατόμου, που εμπεριέχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενδεχόμενες οικογενειακές δυσλειτουργίες, που σε περιόδους κρίσης εντείνονται, το σχολείο που παράγει στείρα γνώση και όχι δεξιότητες αλλά και η έντονη πολιτισμική έκθεση στη βία, μέσω της τηλεόρασης ή του Διαδικτύου» αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών, κυρίως στην εφηβεία, που ως ηλικία έχει να κάνει με την επαναστατικότητα.

  ΕΛ.ΑΣ.

  Δικογραφία κατά 13

  Σε βάρος των 13 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης, εμπρησμό, έκρηξη, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, εξύβριση, παραβάσεις σχετικές με εκρηκτικές ύλες και παράβαση του νόμου περί όπλων. Χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

  Συνολικά τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Οπως φάνηκε, το υπηρεσιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. ήταν αποτελεσματικό και προέβλεπε την απομόνωση των κουκουλοφόρων στην περιοχή των Εξαρχείων, ώστε να μη διαχυθούν στο υπόλοιπο κέντρο της πρωτεύουσας. Στο σχέδιο «βοήθησε» και το σφράγισμα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Αθήνα. Για κάθε διαδηλωτή, αντιστοιχούσε ένας περίπου αστυνομικός, καθώς συμμετείχαν περίπου 5.000 διαδηλωτές, ενώ οι αστυνομικοί ήταν σχεδόν 6.000. Η πορεία ήταν περιστοιχισμένη ασφυκτικά από δυνάμεις των ΜΑΤ.

  Παρ’ όλα αυτά, στα Εξάρχεια μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας οι κουκουλοφόροι έκαιγαν κάδους και έπαιζαν πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ, ενώ έβαλαν φωτιά σε μπαλκόνι, κατέστρεψαν τουλάχιστον πέντε αυτοκίνητα, περίπτερα και στάσεις λεωφορείων, τραυμάτισαν αστυνομικούς και απείλησαν πολίτες.

  Πηγή: Έθνος

  Δείτε επίσης:

  Ο "Αθηναίος" με την μπύρα που έγινε viral γιατί δεν φοβόταν τις μολότοφ

  Εικόνες καταστροφής στα Εξάρχεια μετά την ολονύχτια "μάχη" - ΒΙΝΤΕΟ

  «Πεδίο μάχης» τα Εξάρχεια – 35 προσαγωγές – ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα