Διάλεξη για τον “ξεχασμένο Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου των HΠΑ” – ΦΩΤΟ

Διάλεξη για τον “ξεχασμένο Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου των HΠΑ”, τον Έλληνα ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη (1805 – 1880) ο οποίος με το έργο του σφράγισε την ιστορία αυτού του έθνους, πραγματοποιείται σήμερα στις 18:45 μμ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) από την Ελληνοαμερικανική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ενωση (AHEPA).

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο οποίος μεταξύ πολλών άλλων, διακόσμησε και τον τρούλο του  Καπιτωλίου της Ουάσιγκτον τον 19ο αιώνα τιμάται από την AHEPA η οποία από το 2004 δραστηριοποιείται για την αναγνώριση του έργου του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου. Προσπάθεια που έχει αποφέρει καρπούς, καθώς το 2012, το αμερικανικό  έθνος τίμησε τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη με το Congressional Gold Medal.

Η διάλεξη “Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ο ξεχασμένος Μιχαήλ Άγγελος του Καπιτωλίου των ΗΠΑ” θα πραγματοποιηθεί με ομιλητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γρηγόρη Χαλιακόπουλο ο οποίος έχει εντρυφήσει, εδώ και δεκαετίες, πάνω στον Έλληνα ζωγράφο ενώ την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του και ο πρόεδρος των AHEPA, Phillip T. Frangos, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό, τιμώντας τον μεγάλο, ελληνικής καταγωγής, καλλιτέχνη.

Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, αποτελεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που σφράγισαν με το έργο τους την ιστορία αυτού του έθνους. Όλα ξεκίνησαν από τα Φιλιατρά του νομού Μεσσηνίας, όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, Σταύρος Μπρουμίδης, γόνος μιας εκ των παλαιότερων οικογενειών της πόλης. Κάποια στιγμή η ζωή τον υποχρεώνει να μεταναστεύσει στην Ιταλία, όπου εκεί γνωρίζει την Άννα Μπιανκίνι με την οποία αποκτούν τον Κωνσταντίνο, στις 26 Ιουλίου 1805. Η γέννηση  αυτού του παιδιού, ήταν η απαρχή για να μείνει το όνομα Μπρουμίδης στην αιωνιότητα.  Μεγάλωσε στη Ρώμη, φοίτησε  στην Academia di San Lucca, δέχτηκε την επίδραση μεγάλων καλλιτεχνών της εποχής και απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις διορθώσεις των φθαρμένων από τον χρόνο αριστουργημάτων του Ραφαέλο και Μιχαήλ Άγγελου στο Βατικανό. Τον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, μετά από χρόνια, οι Αμερικανοί τιμητικά θα αποκαλούσαν “Μιχαήλ Άγγελο του Καπιτωλίου”. Όσο για την Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή, καθώς ο γιος ενός Έλληνα μετανάστη, με την καλλιτεχνική του δεινότητα, κατέθεσε στους αιώνες τα αθάνατα έργα του.

Η τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, 13 Μαΐου και ώρα 18:45 στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής) πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13 στην Αθήνα.  

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ