Καρκινοπαθείς ασθενείς – Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή

Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπευτικά σχήματα και ακτινοβολίες ή έχουν κάνει κάποιο χειρουργείο βιώνουν καθημερινά δυσκολίες στη διατροφή. Αναλόγως με το όργανο του σώματος που έχει προσβληθεί και τη σοβαρότητα της νόσου, τα προβλήματα  σε σχέση με τη διατροφή είναι μικρότερα ή μεγαλύτερα. Συνήθως, οι επεμβάσεις στο γαστρεντερικό σύστημα σχετίζονται με σοβαρή απώλεια βάρους, πριν την επέμβαση και δυσκολία επανάκτησης μέρους από τα κιλά που έχουν χαθεί.

Η όρεξη σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις είναι μειωμένη, ενώ πολύ συχνή είναι η αλλοίωση της γεύσης και η αίσθηση ναυτίας. Γενικότερα, οι επεμβάσεις, οι μεταμοσχεύσεις, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, επηρεάζουν σημαντικά την πρόσληψη, πέψη και απορρόφηση της τροφής, οδηγώντας συχνά σε μειωμένη ανταπόκριση στη θεραπεία, σοβαρή απώλεια μυϊκής μάζας και πολλές φορές καχεξία. Είναι εξαιρετικά σημαντική, επομένως, η άμεση διατροφική παρέμβαση μέσω εξατομικευμένου προγράμματος διατροφής τόσο για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που έχουν ήδη εμφανισθεί και σχετίζονται με τη διατροφή όσο και για την πρόληψη της υποθρεψίας και τη βελτίωση του τρόπου ζωής.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται συνοπτικά  τα σχετικά με τη διατροφή προβλήματα που εμφανίζουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους:

Συχνότερα προβλήματα ογκολογικών ασθενών σε σχέση με τη διατροφή

μειωμένη όρεξη                                 αλλοίωση  γεύσης

δυσκαταποσία                                 αλλοίωση όσφρησης

ναυτία                                                 κόπωση

έμετος                                            αίσθηση κορεσμού

τυμπανισμός                                          διάρροια

δυσαπορρόφηση                                  δυσκοιλιότητα

δυσπεψία                                            βλεννογονίτιδες

Διατηρείστε το βάρος σας και ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης

Ανάλογα με το στάδιο της ασθένειας και αν έχετε κάνει επέμβαση, οι ανάγκες σας σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές. Γενικός στόχος, ωστόσο, είναι η πρόληψη της απώλειας βάρους, ενώ, αν έχετε ήδη φτάσει στο στάδιο της καχεξίας, πρέπει να ακολουθήσετε ειδικό πρόγραμμα διατροφής, για να αποφύγετε το σύνδρομο επανασίτισης (το σύνδρομο αυτό μπορεί να εμφανισθεί, όταν παρέχονται υπερβολικές θερμίδες σε εξαντλημένους υποσιτισμένους ασθενείς, με αποτέλεσμα την διαταραχή των ηλεκτρολυτών, τη δυσανεξία στη γλυκόζη και τη δυσλειτουργία καρδιάς και νεφρών).

Ασφαλής θεωρείται και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, αν είστε ανάμεσα στους ασθενείς με κακή θρέψη, στα πλαίσια πάντοτε ιατρικής και διατροφικής παρακολούθησης, ώστε να επιλεχθεί το κατάλληλο σκεύασμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, όταν έχετε καλή διάθεση, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη δύναμη και λειτουργικότητα των μυών σας και να βελτιώσει τόσο τη διάθεσή σας όσο και την ανταπόκριση του οργανισμού σας στη θεραπεία. Δεν συστήνεται, ωστόσο, έντονη άσκηση, ενώ είναι αναγκαίο να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την κατάρτιση εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείτε.

Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ