Θυμός-Τι να κάνω για να ξεσπάω όταν έχω νεύρα;

Θυμός-Τι να κάνω για να ξεσπάω όταν έχω νεύρα;

Αναγνώστης του boro.gr ρωτά: “Είναι καλό ή κακό να εκτονώνεις το θυμο σου; Έχω πολλά νεύρα από τη μια όταν τσακώνομαι νιώθω σαν να ξεσπάω, αλλά μου χαλάει και τη διάθεση. Τα νεύρα μάλλον από τις οικονομικές δυσκολίες, αλλά και πολλά που συμβαίνουν στο σπίτι τσακωμοί με την οικογένεια πολλές φορές νομίζω ότι με επιβαρύνουν. Νιώθω ότι κανείς δεν με καταλαβαίνει και πολύ συχνά αντιδράω άσχημα βρίζοντας και πετάγοντας πράγματα στη δουλειά, στο δρόμο με το αυτοκίνητο ακόμα και με φίλους που γίνονται αναίσθητοι σε κάποια ζητήματα. Αν δεν τα εκφράζω καταπιέζομαι και νιώθω άσχημα. Αλλά και να τα εκφράζω τα νεύρα ταράζομαι και με πιάνει πονοκέφαλος μετά. Τι να κάνω για να το χειριστώ καλά; Νίκος, 30 ετών από Ρόδο”.

Απαντά ο ψυχολόγος ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.

Το να εκφράζει ένας άνθρωπος το θυμό του δεν είναι ούτε καλό ούτε κακό. Είναι απλά ανακουφιστικό για δύο λόγους: α) αφενός εκτονώνεται μια εσωτερική πίεση και β) αφετέρου εστιάζει ο άλλος την προσοχή του εκεί που φοβάται ο θυμωμένος ότι “δεν γίνεται αντιληπτός”.

Η έκφραση του θυμού στους ανθρώπους έχει μια ευθεία αναλογία με το να πηγαίνουν στην τουαλέτα. Δεν αναρωτιόμαστε ποτέ αν είναι “κακό” να κάνουμε την ανάγκη μας. Παρ’όλο που δεν έχει ευχάριστη μυρωδιά ή όψη, η κένωση είναι απαραίτητη για την επιβίωση ενός οργανισμού. Έτσι είναι και η ψυχική πίεση. Οι ανατολίτες το λένε “ροή του τσι”, ο Herbert Spencer σκέφτηκε την “υδραυλική θεωρία” πάνω σ’αυτό και εμείς στην Ευρώπη το λέμε, με σκοπό την απενοχοποίηση, “ελεύθερη έκφραση”. Το ψυχικό όργανο δεν είναι ούτε καλό, ούτε κακό. Είναι ένας διαλογέας, ένα ηλεκτρικό πεπτικό σύστημα που ξεσκαρτάρει “Τι μένει και τι φεύγει” όσον αφορά τις πληροφορίες. Σ’αυτή τη διαδικασία πάντα υπάρχει η πέψη (το όνειρο) και η κένωση (η πράξη).

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ