• Κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στον δρόμο

  3:47 μμ, Σαββατο 08 Φεβ 2014 3:47 μμ, Σαββατο 08 Φεβ 2014

  Κτηνοτρόφοι έχυσαν γάλα στον δρόμο

  Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων του νομού και ενώθηκαν με τους αγρότες στο μπλόκο της Ερμίτσας. Στο σημείο αυτό, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου και σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχυσαν γάλα στο οδόστρωμα.

  Οι κτηνοτρόφοι έδωσαν αρχικά ραντεβού στο ύψος του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν στο μπλόκο της Ερμίτσας. Οι κτηνοτρόφοι θα συμμετάσχουν στο μπλόκο της Ερμίτσας, στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα αποφασίσουν τη συνέχιση των δικών τους κινητοποιήσεων.

  Σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Μολώνης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Αιτωλοακαρνανίας τόνισε ότι «η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει άλλα μέτρα για τους κτηνοτρόφους, τα μέτρα που ανακοίνωσε δεν μας ικανοποιούν. Ζητάμε αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ, τη ρύθμιση όλων των δανείων των κτηνοτρόφων. Δεν μπορεί σήμερα ο κτηνοτρόφος να γίνει λογιστής και να κρατάει βιβλία εσόδων – εξόδων. Ο κτηνοτρόφος δουλεύει 365 μέρες όλο το 24ωρο, αυτή η δουλειά δεν πληρώνεται.»

  Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής υπογραμμίζοντας: «Ένα τρακτέρ θέλει, με 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο, 500ευρώ την ημέρα για να καλλιεργήσει. Δεν μπορεί το καλαμπόκι να έχει τιμή 20 λεπτά, το γάλα 80 λεπτά και το αρνί 4 ευρώ. Όλα τα λεφτά πάνε στους μεσάζοντες. Τα λιπάσματα σήμερα έχουν 40 ευρώ. Υπάρχουν συνάδελφοι με κοπάδια που σφάζουν λίγα-λίγα τα ζώα τους για να ταΐσουν την οικογένειά τους και το υπόλοιπο κοπάδι, με αποτέλεσμα σε 6 μήνες δεν θα έχει μείνει κανένα.»

  Ο κ. Μολώνης, σχολίασε ακόμη και τα όσα ακούγονται σχετικά με τις επιδοτήσεις των αγροτών λέγοντας χαρακτηριστικά «λένε ψέματα για τις επιδοτήσεις, δεν είναι επιπλέον χρήματα για τους κτηνοτρόφους. Οι τιμές που πουλάμε παραμένουν ίδιες από το 1990 και πλέον είναι για τον κτηνοτρόφο θέμα επιβίωσης. Ένα μικρομεσαίος κτηνοτρόφος που παίρνει 15.000 ευρώ επιδοτήσεις έχει καθαρό εισόδημα 12.000 ευρώ περίπου, δηλαδή τι θέλουν; να δουλεύουμε για 3000 ευρώ το χρόνο;»

  Πηγή thebest.gr

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα