Μάχη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Μάχη για το λαθρεμπόριο τσιγάρων

Καθώς πλησιάζει το τέλος των διαπραγματεύσεων της νέας Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Καπνικά προσπαθούν οι καπνοβιομηχανίες να αποδυναμώσουν τις προβλεπόμενες διατάξεις που στοχεύουν σε πιο αυστηρούς ελέγχους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτούν μοναδική σήμανση για κάθε πακέτο τσιγάρων ώστε να μειωθεί το λαθρεμπόριο. Η πρόταση του Επιτρόπου Τόνιο Μποργκ είναι να παρακολουθείται από ανεξάρτητο φορέα η διαδρομή του κάθε πακέτου από το εργοστάσιο έως τη λιανική. 

Οι καπνοβιομηχανίες όμως επιμένουν να γίνεται έλεγχος μόνο από το εργοστάσιο παραγωγής έως το χονδρεμπόριο, όπως διατυπώνεται και στη συμφωνία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας. 

Η καπνοβιομηχανία παραπονείται ότι θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον κόστος του ελέγχου. Με το νέο σύστημα οι ανεξάρτητοι φορείς θα διενεργούν ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα βάσει των στοιχείων που θα παρέχουν οι καπνοβιομηχανίες. Ποιος όμως θα πιστοποιεί ότι τα δεδομένα αυτά είναι αληθή; Ειδικά όταν πολλές καπνοβιομηχανίες δραστηριοποιούνται στην Δυτική και Ανατολική Ευρώπη, που αποτελεί την πηγή για πολλά λαθραία τσιγάρα.  

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα κράτη της Ε.Ε. θα συνεχιστούν την Τετάρτη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ