Ένας νόμος για την ανορεξία

Ένας νόμος για την ανορεξία

Μια νεαρή κοπέλα από το Ισραήλ, η οποία εργαζόταν ως μοντέλο, έχασε το ¼ του σωματικού της βάρους ακολουθώντας το ανορεξικό πρότυπο, με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί δύο φορές εξαιτίας της αυτό -επιβαλλόμενης ασιτίας. Ένας πρόσφατος νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή στο Ισραήλ και απαγορεύει σε μοντέλα με δείκτη μάζας σώματος κατώτερο του φυσιολογικό να εργαστούν, «αναγκάζει» τη 19χρονη κοπέλα να ξαναπάρει βάρος.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Το εξαιρετικά παράλογο στοιχείο σε αυτή την ιστορία, καθώς και σε άλλες παρόμοιες ιστορίες νεαρών γυναικών, είναι ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το σωματικό βάρος όταν ξεκινάει η προσπάθεια για απώλεια, ενώ συχνά ο δείκτης μάζας σώματος βρίσκεται ήδη στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα κάθε επιπλέον απώλεια βάρους να είναι επικίνδυνη για την υγεία.

Ο σκοπός της συγκεκριμένης νομοθεσίας που εφαρμόζεται σε διάφορές χώρες, είναι να βάλει ένα τέρμα στην ακρότητα της ανορεξικής συμπεριφοράς και να απαλύνει τη πίεση που δέχονται πολλές νέες γυναίκες, όταν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τα ανορεξικά μοντέλα. Πολλές φορές, η πίεση αυτή και η προσπάθεια να ακολουθήσουν το ανορεξικό πρότυπο οδηγούν στην εμφάνιση σοβαρών διαταραχών στην πρόσληψη τροφής, όπως είναι η ανορεξία και η βουλιμία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εν λόγω νομοθεσία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε χώρες όπως είναι το Ισραήλ, όπου η προβολή των μοντέλων από τα πολυμέσα ενημέρωσης είναι εκτεταμένη και επηρεάζει τις επιλογές και τις συμπεριφορές των νέων. Ο νόμος αυτός υποχρεώνει όλα τα μοντέλα να προσκομίζουν σε κάθε εργοδότη τους μια ιατρική αναφορά, η οποία να πιστοποιεί ότι δεν υποσιτίζονται, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η αναφορά αυτή θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρεις μήνες.

Το βασικό κριτήριο του ΠΟΥ είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο οποίος όταν είναι κάτω από 18.5 συνιστά υποσιτισμό. Παράλληλα,  προβλέπεται οι διαφημίσεις που χρησιμοποιούν ψηφιακή επεξεργασία, ώστε τα μοντέλα να φαίνονται πιο αδύνατα, να συνοδεύονται από μια ευδιάκριτη υποσημείωση που το αναφέρει.

Στο Ισραήλ ,όπως και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες, το 2% περίπου των κοριτσιών ηλικίας 14-18 εμφανίζουν σοβαρές διαταραχές στην πρόσληψη τροφής.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι μισές περίπου από τις 300 νεαρές γυναίκες που είναι επαγγελματίες μοντέλα θα πρέπει να πάρουν βάρος για να εργαστούν ξανά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ