Γυναικεία κατάθλιψη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Γυναικεία κατάθλιψη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

 

Στην προεφηβεία, υπάρχει μικρή διαφορά στο ποσοστό της κατάθλιψης σε αγόρια και κορίτσια. Όμως, μεταξύ των ηλικιών 11 και 13 παρατηρείται μια απότομη αύξηση των ποσοστών κατάθλιψης στα κορίτσια.

 

Κατάθλιψη και εφηβεία

Μέχρι την ηλικία των 15, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να βιώσουν ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα επεισόδια αυτά εμφανίζονται συχνά και στην εφηβεία  όταν οι ρόλοι και οι προσδοκίες αλλάζουν δραματικά.

Το άγχος της εφηβείας περιλαμβάνει τη συγκρότηση μιας ταυτότητας, την αναδυόμενη σεξουαλικότητα, το χωρισμό από τους γονείς, τη λήψη αποφάσεων, για πρώτη φορά, μαζί με άλλες σωματικές, πνευματικές, και τις ορμονικές αλλαγές. Αυτές οι πιέσεις είναι διαφοροποιούνται στα αγόρια και τα κορίτσια, και μπορεί να σχετίζονται πιο συχνά με την γυναικεία κατάθλιψη. Οι μελέτες πάντως δείχνουν ότι οι μαθήτριες γυμνασίου έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, αγχώδεις διαταραχές, διατροφικές διαταραχές και διαταραχές προσαρμογής συγκριτικά με τα αγόρια που παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε διαταραχές  που αφορούν τη συμπεριφορά.

 

Ενηλικίωση: Σχέσεις και ρόλοι εργασίας για τις γυναίκες

Πολλοί επιστήμονες εξηγούν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης στις γυναίκες όχι λόγω της αυξημένης τους ευαισθησίας, αλλά στις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Έχουν πολλές ευθύνες στο σπίτι και την εργασία και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν μιλάμε για  μονογονεϊκές οικογένειες. Οι γυναίκες πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά το σύζυγο ακόμα και τους ηλικιωμένους γονείς. Ίσως είναι ένας παράγοντας τονίζουν που οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο από κατάθλιψη…

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ