13 Γερμανοί καλούνται σε απολογία για τα εξοπλιστικά

13 Γερμανοί καλούνται σε απολογία για τα εξοπλιστικά

 

Της Άννας Κανδύλη

Σε 13 Γερμανούς, στελέχη των εταιρειών Atlas και Rheinmetall AG, απέστειλε κλήσεις σε απολογία για τον ερχόμενο Δεκέμβρη ο ανακριτής διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλής, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις  σχετικά με το οπλικό σύστημα των υποβρυχίων και το αντιαεροπορικό τύπου ASRAD.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να απολογηθούν για δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να σταλούν νέες κλήσεις σε απολογία σε τουλάχιστον δέκα ακόμα στελέχη των δυο εταιρειών. Η εμπλοκή τους στο σκάνδαλο των εξοπλιστικών προκύπτει τόσο απο τη γερμανική δικογραφία όπως και από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των ήδη κατηγορουμένων Παναγιώτη Ευσταθίου και Αντώνη Κάντα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εχει συγκεντρώσει ο ανακριτής, φαίνεται να διακινήθηκαν τουλάχιστον 38 εκατομμύρια ευρώ “μαύρο” χρήμα ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών αρχών η συνολική μίζα ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών φαίνεται ότι μέρος της μίζας επιστρέφει σε Γερμανούς, πρακτική που χαρακτηρίστηκε απο εμπλεκόμενο στην υπόθεση  ως “μίζα από τη μίζα”.

Την ίδια ώρα παραράσταση πολιτικής αγωγής έχει δηλώσει το ελληνικό δημόσιο ζητώντας από τις γερμανικές εταιρείες αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ ενω επιφυλάσσεται για περαιτέρω απαιτήσεις στο μέλλον.

Για την υπόθεση των επίμαχων οπλικών συστημάτων ήδη 35 Έλληνες κατηγορούμενοι έχουν απολογηθεί και το σκέλος αυτό της δικογραφίας έχει διαβιβαστεί στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει την πρόταση του προς το δικαστικό συμβούλιο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ