Ζητάει συμπόρευση της αριστεράς

Ζητάει συμπόρευση της αριστεράς

 

Τις «προσδοκίες» που είχε καλλιεργήσει η εμφάνισή του στο ίδιο πάνελ με τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο, επιχείρησε να διαψεύσει κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ρούσση «Από την κρίση στην επανάσταση – Πόλεμος Θέσεων», ο αφιχθείς με καθυστέρηση στην εκδήλωση, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν ξέρω αν περιμένετε να ιδρύσουμε κανένα κόμμα, εδώ απόψε… Δεν θα ιδρύσουμε κόμμα», είπε, σημειώνοντας όμως την ανάγκη για πραγματικό όσο και ουσιαστικό διάλογο όλων των δυνάμεων της Αριστεράς, με σκοπό την κοινή δράση και την συμπόρευσή τους, με στόχο την ανόρθωση, την ανάταση και την πρωτοπορία της Ελλάδας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα ύπαρξης ενός κοινού εργατικού, λαϊκού, ταξικού κινήματος στο πλαίσιο της Αριστεράς, δίνοντας πολιτικό χαρακτήρα στην μάχη για τα εργατικά δικαιώματα. «Πρέπει να οδηγηθούμε σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που θα μπορεί να ανοίξει αυτό τον ‘πόλεμο θέσεων’ από κυβερνητικές θέσεις», είπε, αναφερόμενος στο περιεχόμενο του βιβλίου, όπου υπάρχουν συνεχείς αναφορές στο έργο του Αντόνιο Γκράμσι. Αναφέρθηκε ακόμα και στον Λένιν, για να θυμίσει πως απέκλειε κάθε συμμετοχή σε αστικές κυβερνήσεις, αλλά όχι τη συμμετοχή γενικά σε κυβερνήσεις, ούτε καν την έννοια του κυβερνητισμού. Εξού και η πρότασή του δεδομένης της συγκυρίας, για μία «κυβέρνηση αντιμνημονιακή, προοδευτική, κυβέρνηση της Αριστεράς, με κατεύθυνση και ορίζοντα τον Σοσιαλισμό».

Τις θέσεις του για την ΕΕ ανέπτυξε από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς πάντως να τον κατονομάσει. Αφού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την «εμμονή» της να μείνουμε «σώνει και καλά» στην ΕΕ, με το επιχείρημα ότι αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, κάτι για το οποίο αναρωτήθηκε «πώς μπορούν και το λένε», κατήγγειλε και την άποψη ότι «μπορούμε να σκίσουμε το μνημόνιο και να μείνουμε στην Ευρωζώνη». Επ’ αυτού, δε, ήταν κάθετος, σημειώνοντας ότι «η Ευρωζώνη είναι το μνημόνιο». Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αναρωτήθηκε ακόμα «τι περιθώριο μεταρρυθμίσεων υπάρχει», όταν βλέπουμε το ΠΑΣΟΚ σχεδόν να μην υπάρχει, ένα κόμμα της Αριστεράς που συμμετέχει στην κυβέρνηση να υπογράφει μία από τις πιο άδικες ρυθμίσεις που καταπατά τα εργατικά δικαιώματα και ένα κομμουνιστικό κόμμα στην Κύπρο να «διαπραγματεύεται σθεναρά», όπως πανηγυρίζει η «Αυγή», όπως είπε επιτιθέμενος στην εφημερίδα-κομματικό όργανο του Συνασπισμού για τους όρους ενός μνημονίου… Ζήτησε λοιπόν τη σύγκρουση με την Ευρωζώνη και την ΕΕ, εκτιμώντας ότι το κεντρικό στοίχημα της άρχουσας αστικής τάξης ήταν εξαρχής η ενσωμάτωση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Παρατήρησε μάλιστα τη διαμόρφωση αυτής της άποψης στην κοινωνία, χωρίς όμως αυτή να εκφράζεται σήμερα πολιτικά…

Για το βιβλίο μίλησαν ακόμα ο Διονύσης Τσακνής, ο Άγγελος Χάγιος –που ζήτησε επίσης την αποδέσμευση από την ΕΕ- και ο ίδιος ο συγγραφέας Γιώργος Ρούσσης, σε μία κατάμεστη αίθουσα στον πέμπτο όροφο του καταστήματος Public στο Σύνταγμα.

 

Πηγή: real.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ