Υπουργοί «ειδικών αποστολών»: Οι «καυτές πατάτες» που αναλαμβάνουν και τα στοιχήματα

Δουλειά θα πιάσουν με το «καλημέρα» οι νέοι υπουργοί καθώς ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ούτε ημέρα για χάσιμο. Τα προβλήματα των πολιτών παραμένουν και «όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω τους για να τα λύσουμε άμεσα και αποτελεσματικά» έχει πει χαρακτηριστικά. Κάποιοι υπουργοί κρατούν μεγαλύτερες «καυτές πατάτες» στα χέρια τους, καθώς στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι η αναμόρφωση του ΕΣΥ, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ενίσχυση και αναμόρφωση της δημόσιας Παιδείας κ.α.

Ορκίζεται το μεσημέρι η νέα κυβέρνηση – Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο

Με στόχο ανάπτυξη και επενδύσεις

Αρχίζοντας την καταγραφή από το υπουργείο Οικονομικών, το επιτελείο χαρακτηρίζεται και ως «ειδικών αποστολών». Το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να απαντήσει στις ενστάσεις τόσο των Βρυξελλών όσο και των αγορών με στόχο την ανάκτηση, το ταχύτερο δυνατόν, της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και συμφωνίας για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έχει ως ειδικότητά του τις «ειδικές αποστολές», με τελευταία αυτή της επιτάχυνσης της απονομής των συντάξεων που ήταν σχεδόν αδύνατο μέχρι πρότινος.

Μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση θα έχουν ακόμη ένα θέμα που δεν παίρνει αναβολή, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»: Να πετύχουν το 100% των στόχων σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Ελλάδα περιμένει κοινοτικούς πόρους και δάνεια άνω των 30 δισ. ευρώ. Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης θα αναλάβει και την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ της περιόδου 2021- 2027 από το οποίο η Ελλάδα περιμένει πρόσθετους πόρους ύψους περίπου 21 δισ. ευρώ.

Ο νέος υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς θα πρέπει να ασχοληθεί με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2023, τη σύνταξη του Προϋπολογισμού του 2024, αλλά και την υλοποίηση των δεσμεύσεων και των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, χωρίς να έχουμε εντάξει στο πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026. Ο άλλος υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης θα έχει στα χέρια του τις αποφάσεις για τη φορολογική πολιτική η οποία τα επόμενα χρόνια θα κληθεί να αναλάβει και έναν αναπτυξιακό ρόλο.

Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη

Από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η Υγεία και η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του ΕΣΥ γι’ αυτό και το συγκεκριμένο κρίσιμο χαρτοφυλάκιο δόθηκε στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στέλεχος με «επιχειρησιακά» χαρακτηριστικά που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης θα υποστηρίζεται στο δύσκολο έργο του από στελέχη που έχουν εμπειρία διοίκησης στο Υγείας και στο βαθμολόγιο του Μαξίμου πήραν καλό βαθμό το προηγούμενο διάστημα, όπως η Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, με «περγαμηνές» στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Παιδείας με στόχο να περάσει την εκπαίδευση στην επόμενη μέρα και να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης και εκεί. Αντιστοίχως, ο επιτυχημένος δήμαρχος των Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να συνεχίσει το έργο της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, με όπλο την εμπειρία του από την ψηφιοποίηση του δικού του δήμου.

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναλαμβάνει την «καυτή πατάτα» του υπουργείου Δικαιοσύνης, με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής που παραμένει ως σήμερα εξαιρετικά μακρύς.

Τέλος, η Νίκη Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο να συνεχίσει το έργο της αξιολόγησης που ξεκίνησε στο Παιδείας και να διαχειριστεί το Δημόσιο και τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει το Μαξίμου είναι ότι το υπουργείο αναβαθμίστηκε και έγινε τέταρτο τη τάξει.

Κομβικός ο ρόλος Γεραπετρίτη – Δένδια

Σε μια εποχή έντονων διεθνών διεργασιών αλλά και προκλήσεων από την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κλείνουν ραντεβού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11 ή 12 Ιουλίου, νευραλγικός θα είναι ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη ως νέου επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο οποίος θα έχει στο πλευρό του την έμπειρη πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε θέση υφυπουργού. Ο Νίκος Δένδιας, παράλληλα, αναλαμβάνει ένα πόστο κρίσιμο, αλλά και με διπλωματικές προεκτάσεις, όπως το υπουργείο Άμυνας, ενσαρκώνοντας τη «συνέχεια» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και παραμένοντας σε κεντρικό πόστο στον κύκλο του ΚΥΣΕΑ.

Ακρίβεια και καθημερινότητα

Ο Κώστας Σκρέκας, μπαρουτοκαπνισμένος από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αναλαμβάνει το «τιμόνι» του υπουργείου Ανάπτυξης. Εκεί όπου θα έχει να διαχειριστεί και το κρίσιμο θέμα της ακρίβειας και της καθημερινότητας των πολιτών, τους ελέγχους στην αγορά κ.α. Στο πλευρό του θα είναι ο Μάξιμος Σενετάκης και η Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ