ΥΠΕΘΑ:Διασφαλίζεται πλήρως η εθνική μας κυριαρχία

Η εθνική κυριαρχία και αρμοδιότητα της χώρας μας σε επιχειρήσεις της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο διασφαλίζονται πλήρως, σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφερόμενες στη συμφωνία που επετεύχθη στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Οι αρμόδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα δρα ανατολικά των ελληνικών νησιών με σκοπό την άμεση επιστροφή στην Τουρκία, όσων προσώπων περνούν και καταφέρουν να βγουν από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και φθάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Στην περιοχή αυτή ισχύει η αρχή της εξ ημισείας απόστασης.

Επισημαίνουν ότι τα ΝΑΤΟϊκά πλοία θα εντοπίζουν το ίχνος (συντεταγμένες του πλοίου των διακινητών) και άμεσα θα ειδοποιούν ή την τουρκική ακτοφυλακή ή την FRONTEX και το σκάφος θα επιστρέφει στην Τουρκία.

Σε περίπτωση που περάσει τη μέση γραμμή και έλθει προς Ελλάδα τότε το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή θα επιστρέφει τη βάρκα στο ΝΑΤΟϊκό πλοίο και αυτό στην Τουρκία.

Στην απόφαση, όπως εξηγούν, προβλέπεται με σαφήνεια ότι θα υπάρχει απόλυτος σεβασμός των πλοίων της δύναμης προς το αντίστοιχο περιφερειακό κέντρο έρευνας και διάσωσης. Για την Ελλάδα είναι το ΕΚΣΕΔ του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας όσον αφορά  στη δράση τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης.

Η ελληνική πλευρά πρότεινε επίσης η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να αναλάβουν σύμμαχες ώρες μέλη του ΝΑΤΟ πλην της Ελλάδας και της Τουρκίας όσο διαρκεί η επιχείρηση.

Τη διοίκηση της δύναμης μέχρι τον Ιούνιο έχει η Γερμανία και ακολουθούσε η Τουρκία. Το ΝΑΤΟ, συμφώνησε ο επόμενος διοικητής της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ να προέλθει από άλλη σύμμαχη χώρα.

Ήδη απέπλευσαν από τη Σούδα τα τέσσερα πρώτα πλοία της δύναμης για να ξεκινήσουν την επιχείρηση. Από ελληνικής πλευράς θα υποστηρίζουν την επιχείρηση σταδιακά 15 – 20 πλοία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ο Καμμένος για τη νατοϊκή δύναμη που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.