Υπερόπλο από το Ισραήλ: Με λέιζερ “σκοτώνουν” τα drones – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Του Χρήστου Μαζανίτη

Το αντίδοτο στη φθηνή απειλή των drones είναι το ζητούμενο όλων των χωρών που αντιμετωπίζουν προκλήσεις τέτοιου είδους στις περιοχές τους. Το Ισραήλ πρόσφατα είχε να αντιμετωπίσει μία διπλή απειλή από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Δεν ήταν μόνο οι επιθέσεις με ρουκέτες, όσο και με μη επανδρωμένα οχήματα – UAV’s ή drones, όπως έχει επικρατήσει να τα αποκαλούμε, παρότι είναι διαφορετικές κατηγορίες.

Και στις δύο περιπτώσεις η ισραηλινή αεράμυνα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με το εγχώριας ανάπτυξης και κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα μικρού – μέσου βεληνεκούς, Iron Dome. Και μπορεί το αποτέλεσμα να έχει θετικό πρόσημο για την ισραηλινή αεράμυνα εν σχέσει με τον όγκο των απειλών ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο αρνητικό ρεκόρ. Κι αυτό είναι το κόστος αντιμετώπισης της απειλής.

Τα «καμικάζι drones» ή οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν μαζικά κατά του Ισραήλ κοστίζουν από 2.000 έως 5.000 ευρώ ανά μονάδα. Καταγράφηκε η χρήση αυτοσχέδιας ρουκέτας που κατασκευάστηκε από σωλήνα φωτεινού σηματοδότη!

Στον αντίποδα το κάθε βλήμα του Iron Dome κοστίζει περίπου 55.000 ευρώ. Για τα δεδομένα αποτελεσματικότητας αλλά και το κόστος χρήσης των αντίστοιχων συστημάτων, σαφώς το Iron Dome είναι ένα «φθηνό» σύστημα. Όμως και πάλι… η οικονομική αιμορραγία που προκλήθηκε σχετικά με την αντιμετώπιση πάνω από 2.000 ρουκέτες και drones είναι μεγάλη. Πολύ περισσότερο όταν γίνεται η αποτίμηση κόστους άμυνας – επίθεσης.

Με λέιζερ

Η χρήση όπλων λέιζερ στην αντιμετώπιση των drones φαίνεται ότι είναι το επόμενο στοίχημα της αμυντικής τεχνολογίας. Μία εναλλακτική που θα πρέπει να αρχίσει να απασχολεί σοβαρά και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δεδομένου του όγκου της απειλής εγχώριας κατασκευής που έχει αναπτύξει η γείτονα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη (MoD) της χώρας, σε συνεργασία με την Elbit Systems και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IAF), ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμές, αναχαιτίζοντας την πορεία αρκετών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) με τη χρήση Εναέριου Συστήματος Λέιζερ Υψηλής Ισχύος (HPL-WS). Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν σε διαφορετικές χιλιομετρικές αποστάσεις και πτητικά υψόμετρα.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένυ Γκάντζ, σημείωσε: «Θα ήθελα να συγχαρώ τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη, την Elbit Systems και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IAF), για το εξαιρετικό τεχνολογικό τους επίτευγμα. Σήμερα μας φέρατε ακόμα πιο κοντά σε ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της πολυδιάστατης αμυντικής σειράς του Κράτους του Ισραήλ και είναι σημαντικό, τόσο από πλευράς κόστους / αποτελεσματικότητας, όσο και από πλευράς άμυνας. Το νέο σύστημα εναέριου λέιζερ θα προσθέσει ένα νέο επίπεδο προστασίας για τις μεγαλύτερες αποστάσεις και για την αντιμετώπιση ποικίλων απειλών, διασφαλίζοντας το Κράτος του Ισραήλ και ταυτόχρονα εξοικονομώντας το κόστος παρακολούθησης. Είμαι σίγουρος ότι η αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ θα πετύχει σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα και προσωπικά θα συνεργαστώ με ολόκληρο το αμυντικό σύστημα προκειμένου να διασφαλίσω την επιτυχία του».

Οι δοκιμές

Η σειρά των δοκιμών πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη. Κατά τη διάρκειά τους, ένα αεροσκάφος εξοπλίστηκε με σύστημα λέιζερ υψηλής ισχύος και δοκιμάστηκε σε διάφορα σενάρια. Παρακολούθησε επιτυχώς και κατέρριψε όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε όλα τα τεστ. Η ικανότητα αναχαίτισης και κατάρριψης/ καταστροφής των εναέριων απειλών είναι πρωτοποριακή και προσφέρει στρατηγική αναβάθμιση στις δυνατότητες αεροπορικής άμυνας του Ισραήλ. Οι δοκιμές αυτές πραγματοποιήθηκαν σε ειδικό πεδίο στο κέντρο του Ισραήλ, σε στενή συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη μονάδα “Yanat”.

Το Ισραήλ είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιδεικνύει με επιτυχία δυνατότητες χρήσης εναέριου συστήματος λέιζερ τέτοιου είδους. Οι πρώτες δοκιμές αποτελούν την πρώτη φάση ενός πολυετούς προγράμματος υπό την ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη και την Elbit Systems για την αντιμετώπισης ενός φάσματος απειλών μεγάλης εμβέλειας.

Πλεονεκτήματα

Αυτή η μέθοδος εναέριας αναχαίτισης προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλό κόστος, την ικανότητα αποτελεσματικής παρακολούθησης απειλών μεγάλης εμβέλειας σε μεγάλα υψόμετρα ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών και ικανότητα παρακολούθησης και άμυνας για μεγάλο εύρος περιοχών. Το σύστημα αυτό έρχεται να συμπληρώσει τη αμυντική φαρέτρα του Ισραήλ, η οποία περιλαμβάνει τα συστήματα Iron Dome, David’s Sling και Arrow. Θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της αεροπορικής άμυνας από τις υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές στην περιοχή.

Ο Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη, Ταξίαρχος Γιανίβ Ρότεμ, σχολίασε: «Η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για την Έρευνα & Ανάπτυξη, η Elbit και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ολοκλήρωσαν μια σειρά δοκιμών με ένα δυναμικό εναέριο σύστημα λέιζερ. Αναχαιτίσαμε πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, από απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό τεχνολογικό επίτευγμα, το οποίο θα δώσει περισσότερη ώθηση στην μελλοντική ανάπτυξη του εναέριου αμυντικού μας μηχανισμού».

Ο Γενικός Διευθυντής της Elbit Systems ISTAR, Όρεν Σαμπάγκ προσέθεσε: «Είμαστε υπερήφανοι που οδηγούμε την εξέλιξη αυτής της νέας στρατηγικής δυνατότητας μαζί με το Υπουργείο Άμυνας και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι δοκιμές ήταν επιτυχημένες χάρη σε μια σειρά μοναδικών τεχνολογικών στοιχείων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι προσφέρεται μια σημαντική αλλαγή στις αμυντικές δυνατότητες του Ισραήλ με τη χρήση λέιζερ υψηλής ισχύος για την αναχαίτιση πυραύλων ή εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών με χαμηλό κόστος, ακόμα πιο κοντά στο σημείο εκτόξευσής τους και μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ