Υπ. Υγείας: Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων

Υπ. Υγείας: Μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων

Για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ενημερώνει το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η ανακοστολόγηση θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7% στις τιμές.

Η ανακοίνωση:

«Εκδόθηκε χθες 12-2-2014 το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, το οποίο τίθεται σε ισχύ για τους παρασκευαστές και εισαγωγείς από 17-2-2014, για τις φαρμακαποθήκες από 26-2-2014 και για τα ιδιωτικά φαρμακεία από 10-3-2014.

Το νέο δελτίο αφορά την ανακοστολόγηση 9.191 σκευασμάτων, από τα οποία 6.154 είναι γενόσημα και 3.037 πρωτότυπα και off-patent.

Στα παραπάνω περιλαμβάνεται και ο κατάλογος τιμολόγησης 290 καινοτόμων φαρμάκων, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην Ελληνική αγορά και τα οποία  θα αξιολογηθούν άμεσα  για την κατάταξη τους στη θετική λίστα.

Η ανακοστολόγηση βασίστηκε στις ρυθμίσεις των δύο πρόσφατων Υπουργικών αποφάσεων, με βάση τις οποίες καθορίζονται οι ανώτατες τιμές για τις 3 βασικές κατηγορίες φαρμακευτικών σκευασμάτων:

α) για τα προϊόντα αναφοράς υπό προστασία (πρωτότυπα ή on patent) o μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών των Κρατών-μελών της Ε.Ε.

β) για τα προιόντα αναφοράς χωρίς προστασία (off patent) το 50% της τελευταίας τιμής της υπό προστασία δραστικής και

γ) για τα γενόσημα  το 65% της τιμής των αντιστοίχων off-patent σκευασμάτων.

Η παρούσα ανακοστολόγηση  θα έχει ως αποτέλεσμα μία μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 4,7% σύμφωνα με τους υπολογισμούς  του ΕΟΦ,  περίπου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερα από 6.000 σκευάσματα έχουν υποστεί μειώσεις, σε σχέση με το προηγούμενο Δελτίο Τιμών του Αυγούστου 2013, με προεξάρχουσα τη μείωση των γενοσήμων κατά 9% περίπου. Υπολογίζεται επίσης, ότι θα επιφέρει, ενδεικτικά, μείωση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ, περίπου 160 εκ.ευρώ και 36 εκ.ευρώ για τα Νοσοκομεία.

Επιπλέον,εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση έγκρισης της  αναθεωρημένης θετικής λίστας (αποζημιούμενων φαρμάκων), από την οποία αυτοδικαίως εξαιρέθηκαν 838 κωδικοί φαρμακευτικών σκευασμάτων . Τα  προϊόντα  αυτά διακινούνται από φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν εκπληρώσει  τις οικονομικές τους υποχρεώσεις επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (rebate), παρά τις σχετικές αιτιολογημένες και επανειλημμένες  αποφάσεις του ασφαλιστικού φορέα.

Για τα παραπάνω σκευάσματα υφίσταται η δυνατότητα επανόδου  στη θετική λίστα, εφόσον οι εταιρείες εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ