Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Έρχεται νέο νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση-Τι αλλάζει για εργαζόμενους και εργοδότες

Metanasteytiko

Τον Μάρτιο αναμένεται να παρουσιασθεί το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και προβλέπει διαφοροποιήσεις σχετικά με την νόμιμη μετανάστευση αλλά και αυστηροποιήσεις  ως προς την παράτυπη μετανάστευση.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιθυμεί να ενθαρρύνει τη νόμιμη μετανάστευση μέσα σε ένα πλαίσιο συγκεκριμένων όρων και κανόνων, ενώ ταυτόχρονα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών που προωθούν το εμπόριο ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.

Σε αυτό το μήκος κύματος, οι βασικοί άξονες του νέου νομοσχεδίου είναι η νόμιμη μετανάστευση, κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις του Ν.4939/22 περί Υποδοχής και Ασύλου καθώς και η περαιτέρω αυστηριοποίηση των ποινών των διακινητών μεταναστών.

Ειδικότερα για τη νόμιμη μετανάστευση, το νομοσχέδιο του οποίου η ημερομηνία παρουσίασης δεν έχει οριστικοποιηθεί, προβλέπει:

 

Ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, για τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι απέναντι στην πόλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, «είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να χαράξουμε μια πορεία που λέει: ναι στην αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ένωσης να επιλέγει ποιος θα έρθει και ποιος όχι και πέρα από την προστασία που δίνει στους πρόσφυγες αυτή θα αποφασίσει και όχι οι διακινητές. Είναι υποχρέωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ακολουθήσουν αυτό που θέλει η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών λαών. Δηλαδή, αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού και ταυτόχρονα νόμιμες εναλλακτικές μετανάστευσης με όρους και κανόνες».

Exit mobile version