Υφυπουργός Εργασίας : Στα 482 ευρώ η κατώτατη σύνταξη – ΒΙΝΤΕΟ

«Δαιδαλώδες και ετοιμόρροπο» χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ο υφυπουργός Εργασίας αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας σήμερα στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση των Διαρκών Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου για πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα για να μην καταρρεύσει το σύστημα έως το 2030 και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργασθούν με την κυβέρνηση.

Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε επίσης ότι, πολλά από τα θέματα που συζητούνται, όπως των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ θα λυθούν με την προσεχή ασφαλιστική μεταρρύθμιση που αναμένεται τον ερχόμενο Νοέμβριο, με τη διασύνδεση της εισφοράς με τα έσοδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε ότι θα επιδιωχθούν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και άλλες χώρες για την επίλυσή του, και καταλόγισε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν αξιοποίησαν το προϋπάρχον ειδικό ταμείο αρωγής προσφύγων

Αναφερόμενος στο ύψος της κατώτατης σύνταξης διευκρίνισε ότι «για όσους έχουν ασφαλιστεί πριν το 2011 παραμένει η σύνταξη των 482 ευρώ» και προσέθεσε ότι η εγκύκλιος Χαϊκάλη έχει κάνει λάθος και η κατώτερη σύνταξη των 392 ευρώ είναι για τους πρωτοασφαλισμένους μετά το 2011.

Σχετικά με την κατάργηση ορισμένων διατάξεων, όπως η διάταξη για τους εγκλωβισμένους στην αδυναμία να πάρουν σύνταξη, για τις γυναίκες εργαζόμενες στον ΗΣΑΠ και για την ασφάλιση των αθλητικογράφων που μετακινήθηκαν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας υποστήριξε, ότι «καταργούνται γιατί ολοκλήρωσαν τον σκοπό τους».

Σε ό,τι αφορά τέλος τις ποινικές διώξεις για ασφαλιστικές εισφορές διευκρίνισε πως «η μόνη ποινική κύρωση είναι για οφειλές στο ΙΚΑ».

 

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ

 

 

Διαβάστε επίσης:

Μητρόπουλος: Xωρίς την εγγύηση της κατώτατης σύνταξης οι μισοί Έλληνες ασφαλισμένοι

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ