Ξυδάκης: Η Ευρώπη πρέπει να δει ξανά τους όρους ύπαρξής της

Tην πεποίθησή του ότι η Ευρώπη πρέπει να δει ξανά τους όρους της ύπαρξης και της συνέχειας της, εξέφρασε ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές».

«Είμαστε σε μια Ευρώπη που θα πρέπει να την επανα-επινοήσουμε ως προς τους πολιτικούς και πνευματικούς όρους, και είμαστε σε μια Ελλάδα που πρέπει να απαλλαγούμε από τον παρασιτικό ευρωπαϊσμό, από τον ευρωπαϊσμό της επιδερμικότατος, της φτήνιας και της επιφάνειας» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης, σκιαγραφώντας τις απόψεις του μέσα από την 8μηνη εμπειρία του ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ξυδάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο διάλυσης της ΕΕ, επισημαίνοντας πως «οι ρηγματώσεις στους μεγάλους οργανισμούς δεν έρχονται ποτέ από την περιφέρεια, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, αλλά από το κέντρο». 

Ως προς αυτό, ανέφερε ως παράδειγμα τη Σοβιετική Ένωση και τη Γιουγκοσλαβία, στις οποίες, όπως είπε, η ρήξη και η αποσύνθεση δεν προήλθε από την περιφέρεια, από τα σύνορα τους, αλλά από τη Ρωσία και τη Σερβία, αντίστοιχα. «Ένας κίνδυνος που ακόμα οι Ευρωπαίοι συζητούνε με αγωνία, είναι η Μεγάλη Βρετανία, ο σύνδεσμος της ηπειρωτικής Ευρώπης με τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.

Η Ευρώπη σημαίνει πεδίο συγκρούσεων, συμμαχιών, συνύπαρξης – παρατήρησε ο κ. Ξυδάκης και υπογράμμισε πως «η Ελλάδα μαζί με την Ευρώπη, πρέπει να έχει τα μάτια της ανοικτά και στην ανατολική και τη νότια γειτονία, σε όλες τις γειτονιές που μαίνονται πόλεμοι, μείζονες γεωπολιτικές αναταραχές και ανισορροπίες και στις οποίες το παραμικρό κύμα προκαλεί κλυδωνισμό και κλονισμό στην Ευρώπη».

Κάνοντας ειδική μνεία στον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ, την ηγετική μορφή του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος τον οποίο χαρακτήρισε «μεγάλο πολιτικό ηγέτη της δεκαετίας του 1970», ο κ. Ξυδάκης τόνισε πως «αυτή η πολιτική κληρονομιά, το πώς βλέπεις την Ευρώπη των λαών, της εργασίας, της κοινωνικής σύγκλισης, ακόμα και της εγκράτειας – της καταγγελίας δηλαδή του καταναλωτισμού που επιχείρησε και ο Μπερλινγκουέρ – είναι τόσο επίκαιρα και τόσο απαιτητά από εμάς όσους σκεφτόμαστε στον χώρο της αριστεράς».

Σημειώνεται πως ο κ. Ξυδάκης ήταν ένας από τους τέσσερις ομιλητές της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης (οι άλλοι τρεις ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη), που διοργάνωσε τo Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με την Ελληνική Ομάδα Προβληματισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέο Σύμφωνο για την Ευρώπη» (New Pact for Europe) με θέμα την κατάσταση της ΕΕ σήμερα, τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει και τις προτεραιότητές της για το άμεσο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Η κρίση διακυβέρνησης είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης

Μπακογιάννη: Μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ο λαϊκισμός

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ