Χριστοδουλάκης: Υπήρχαν εναλλακτικές αντί του μνημονίου

Χριστοδουλάκης: Υπήρχαν εναλλακτικές αντί του μνημονίου

Την εκτίμηση ότι «υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις αντί του πρώτου μνημονίου» εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι τρία χρόνια πριν «πολλοί ήταν ευχαριστημένοι με το μνημόνιο», «οι ηγεσίες νόμιζαν ότι έτσι έλυναν το ελληνικό πρόβλημα» και «η επιμονή τους να συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έκρυβε κάπως τη δική τους ανετοιμότητα», για να συμπληρώσει πως όμως «και η τότε κυβέρνηση βρήκε πολύ βολική την ανάμειξή του, ίσως γιατί πίστευε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων» που εκείνη, όπως είπε, δεν θα τολμούσε να πάρει για να μην διαψευσθεί η «αφροσύνη» του «λεφτά υπάρχουν».

Παράλληλα τόνισε ότι η αποκοπή της ρευστότητας και η κοινωνική εξουθένωση θα μπορούσαν να είχαν ως «μοιραία» κατάληξη την έξοδο από το ευρώ «ως δήθεν μόνη επιλογή», κάτι που, όπως υποστήριξε, μπορούσε να είχε επισυμβεί «με την ανεκδιήγητη πρόταση για δημοψήφισμα που αποφεύχθηκε με τη συγκρότηση κυβέρνησης Παπαδήμου».

Ανέφερε ότι παρά την άνοδο του ΦΠΑ τα έσοδα είναι λιγότερα, ότι «παρά τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις» δεν έγινε σχεδόν τίποτα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και ότι «όλοι σπεύδουν να δηλώσουν ότι κανείς δεν θα απολυθεί, αλλά κανείς δεν είπε και μια κουβέντα για το 1 εκατομμύριο απολυμένους στον ιδιωτικό τομέα».

«Η εμμονή όσων υπερασπίζονται το μνημόνιο σε μέτρα που δεν βγαίνουν είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να δοθούν τα κλειδιά σε όσους επαγγέλλονται ότι θα το ακυρώσουν», σημείωσε και τόνισε ότι «η πιο ρεαλιστική οδός είναι η συντεταγμένη απεμπλοκή από το μνημόνιο» με διαδικασία που αναθεωρεί τον τρόπο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, τη φορολογική πολιτική, μεταφέρει την ανακεφαλαιοποίηση στο ευρωπαϊκό ταμείο και ρίχνει το βάρος της ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

«Οι πολιτικές έτσι θα είναι αντικείμενο μιας νέας συμφωνίας» χωρίς τη «βεβαρημένη» παρουσία του ΔΝΤ. Μεταξύ των προτάσεών του είναι να τεθεί η διαχείριση της λήξης ομολόγων και κρατικών χρεών στην τρόικα και ταυτόχρονα το κράτος να αναλάβει τα έξοδα λειτουργίας του με δεδομένη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος «όπως πανηγυρικά -ελπίζω και πραγματικά- ανακοίνωσε».

Επεσήμανε ότι «η πιο ρεαλιστική λύση για το χρέος είναι η μακροχρόνια μετακύλισή του και πως για την επανεκκίνηση της οικονομίας «χρειάζεται πρόγραμμα εσωτερικών μεταρρυθμίσεων, δικό μας χωρίς υπαγόρευση» με κεντρική γραμμή που θα συνδυάζεται στο δίπολο «περισσότερη και καλύτερη αγορά-λιγότερο και καλύτερο κράτος». Στις μεταρρυθμίσεις, είπε, θα πρέπει να περιλαμβάνεται γενναία τομή στο ασφαλιστικό με ενιαίο ταμείο και μεταρρύθμιση στις ΔΕΚΟ. Τέλος, ο κ. Χριστοδουλάκης τάχθηκε υπέρ της «με κάθε τρόπο διαμόρφωσης ενός μεγάλου εθνικού συνασπισμού».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Γιαννίτσης: Δεν είναι μονόδρομος οι επιλογές που έχουμε

ΒΙΝΤΕΟ-Πάγκαλος κατά πάντων

ΒΙΝΤΕΟ-Πάγκαλος: Είναι γελοίο να επιστρέψουν Σημίτης και Παπανδρέου στη πολιτική

Μαζί Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος

Τόσοι παρακολούθησαν online το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ