Ξέσπασε κόντρα για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Τα «πυρά» της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης

«Πυρ ομαδόν» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης με αφορμή το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι παριστάμενοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για εξαιρετικά σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ζητώντας ευθύνες και απαντήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, την αστυνομική βία, τις διακρίσεις εις βάρος μειονοτήτων.

Διαφωνώντας με το ψήφισμα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέσω του προέδρου του, Μάνφρεντ Βέμπερ, «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο «για μηδενική αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη χώρα μας στην Ευρώπη και διεθνώς».

Η Εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δώρα Αυγέρη, δήλωσε τα εξής: «Η κυβέρνηση και  ο πρωθυπουργός καταδικάστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έλλειψη ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα, την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης! Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση κατηγορούνται για τις υποκλοπές, τις slapps αγωγές σε βάρος ερευνητών δημοσιογράφων, τη λίστα Πέτσα, τη μη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τη μη απόδοση ευθυνών για το έγκλημα  των Τεμπών και το τραγικό ναυάγιο της Πύλου, τις πιέσεις σε βάρος λειτουργών της δικαιοσύνης και των ανεξάρτητων αρχών. Επιπλέον, καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα.Και με την σφραγίδα, πλέον, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι μηδενική και εκθέτει ανεπανόρθωτα την χώρα μας στην Ευρώπη και διεθνώς!».

Ως την πιο μαύρη σελίδα στην ευρωπαϊκή διαδρομή της χώρας μας μετά την καταδίκη της Χούντας του 1967-1974 χαρακτήρισε το ψήφισμα ο Στέφανος Κασσελάκης.

«Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ της χώρας μας. Ευτυχώς υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις. Ζούμε οριακές στιγμές για την ποιότητα της Δημοκρατίας και της Ενημέρωσης στη χώρα μας», πρόσθεσε ο κ. Κασσελάκης.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας».

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο» αναφέρει στη συνέχεια και τονίζει πως «Επισημαίνει ακόμα τη συγκάλυψη, που επιχείρησε η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών απορρίπτοντας το αίτημα για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη βάση του πορίσματος του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής».

«Πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι η Ελλάδα «ανήκει στη Δύση». Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο την απόσταση μεταξύ διακηρύξεων και κυβερνητικής πρακτικής. Η Ελλάδα είναι και πρέπει να παραμείνει μια ισχυρή δημοκρατία. Είναι καθήκον όλων μας να αντιδράσουμε στις συστηματικές επιθέσεις στο κράτος δικαίου, που εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «οι συστάσεις του ψηφίσματος κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω θωράκισης της πολιτικής της Ε.Ε και των μηχανισμών της, όπως π.χ για τις υποκλοπές αφού καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον κανονισμό της Ε.Ε που επιτρέπει την εξαγωγή και εμπορία κατασκοπευτικού λογισμικού»».

«Παρά το ότι συμφωνούμε πλήρως με την πλειοψηφία των σημείων της συγκεκριμένης πρότασης, ο όρος “μειονότητες” που εμπεριέχεται στο ψήφισμα το καθιστά εθνικά επικίνδυνο» τονίζει η Ελληνική Λύση.

Σκέρτσος για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Κακόγουστη αναπαράσταση ενόψει ευρωεκλογών»

«Κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός “θεατρικού έργου” που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό» χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Mέσων Eνημέρωσης στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του, «το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός “θεατρικού έργου” που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης».

«Δυστυχώς για τους εμπνευστές αυτού του περιφερόμενου θιάσου, το “έργο” δεν έκοψε εισιτήρια στις εθνικές εκλογές του 2023 και δεν προβλέπεται να κόψει εισιτήρια ούτε στις ευρωεκλογές του 2024», προσθέτει.

Διότι, όπως εξηγεί στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος, «πολύ απλά, η απουσία θετικής πρότασης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και η επίθεση σε μια χώρα -που σημειωτέον χαρακτηρίστηκε από τον Economist ως η “χώρα της χρονιάς” για το 2023- και στον πρωθυπουργό της αποτελεί ομολογία αποτυχίας και τεράστιων πολιτικών αδιεξόδων της ευρωπαϊκής αριστεράς και κεντροαριστεράς».

Για τον υπουργό Επικρατείας, «η κατάσταση και η ποιότητα του κράτους δικαίου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευόμαστε στα χέρια εκείνων που ήθελαν να περιορίσουν σε τέσσερα τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας ή που ακόμη απειλούν με πογκρόμ τη δικαιοσύνη και τους δικαστές».

«Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα. Μεταξύ αυτών, οι Έλληνες ευρωβουλευτές Κώστας Αρβανίτης και Έλενα Κουντουρά από την Ομάδα της Αριστεράς, Νίκος Παπανδρέου από τους Σοσιαλιστές, Πέτρος Κόκκαλης από τους Πράσινους και Γιώργος Κύρτσος από την ομάδα Renew Europe και Αλέξης Γεωργούλης», καταλήγει ο κ. Σκέρτσος.

Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου για το ψήφισμα

Για «εμμονική και πολιτικά υποκινούμενη ομάδα ευρωβουλευτών που συκοφαντεί συστηματικά και με κάθε ευκαιρία την Ελλάδα» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σχετικά με το πρόσφατο καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι γνωστοί κύκλοι της κεντροαριστεράς και της αριστεράς στην Ευρώπη επανέφεραν στη δημόσια συζήτηση τους υποτιθέμενους κινδύνους για τις συνθήκες του Κράτους Δικαίου που επικρατούν στη χώρα μας.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι δεν είναι τυχαίο το timing, καθώς βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση Μητσοτάκη «σημειώνει επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα: στην οικονομία, στις μεταρρυθμίσεις, στην εξωτερική πολιτική και στο μεταναστευτικό».

Επιπλέον, στο κυβερνητικό επιτελείο σχολιάζουν ότι πρόκειται για ένα κείμενο επιτομή του λαϊκισμού και της παραπληροφόρησης. «Τα μέλη των συγκεκριμένων πολιτικών ομάδων μετατρέπουν σε πολιτική αρένα τις Βρυξέλλες και κλονίζουν την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας», αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ