Ξενογιαννακοπούλου στον Realfm: Η κ. Πελώνη και η κυβέρνηση να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια

“Η κ. Πελώνη και η κυβέρνηση να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια, με την έννοια ότι εμείς κάνουμε κριτική και σχολιάζουμε αυτά που ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης έχουν δηλώσει δημόσια. Δεν σχολιάζουμε διαρροές” δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων είναι το κλειδί για την παραβίαση και την κατάργηση του 8ωρου. Η διαφορά είναι ότι ακόμα και την σκληρή μνημονιακή περίοδο που υπήρξαν δύο νόμοι μνημονιακοί του ’10 και του ’11, που προέβλεπαν τη δυνατότητα διευθέτησης του χρόνου εργασίας κατ’εξαίρεση όμως για ειδικές περιστάσεις όπως είναι ο τουρισμός, αλλά πάντα με συλλογική σύμβαση εργασίας. Η κερκόπορτα που παραβιάζει το 8ωρο και στην ουσία μειώνει τον μισθό είναι η ατομική σύμβαση” ανέφερε.

“Σήμερα αν ένας εργαζόμενος εργαστεί με βάση τη συλλογική διαπραγμάτευση και του νόμου, 10 ώρες, για τις δύο επιπλέον ώρες του 8ωρου έχει μια προσαύξηση 20% ως υπερεργασία. Αν πάει πέραν της υπερεργασίας, έχει και υπερωριακή περαιτέρω προσαύξηση. Άρα 40$ στο μεροκάματο. Όταν πλέον θα υπάρχει ατομική σύμβαση στην ουσία καταργείται το 8ωρο και μισθολογικά. Θα δουλεύει δηλαδή ο εργαζόμενος δύο ώρες παραπάνω αλλά θα αμείβεται για 8 ώρες. Ο δε διπλασιασμός των υπερωριών, βάσει αυτών που έχει πει ο κ. Χατζηδάκης, δεν είναι fake news του ΣΥΡΙΖΑ αυτό, σημαίνει επίσης ότι θα γίνουν πιο φθηνές οι υπερωρίες” τόνισε. “Εδώ μιλάμε για παραπάνω ώρες δουλειάς αλλά και λιγότερο μισθό” συμπλήρωσε.

“Η αντίληψή τους είναι μια χώρα φθηνής εργασίας. Δεν μπορεί όμως το μέλλον της Ελλάδας να βασιστεί σε μια ανάπτυξη φθηνής εργασίας” υπογράμμισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ