Ξεκάθαρο μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία – Το έγγραφο Δένδια

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Ασφυκτική πίεση στη Βόρεια Μακεδονία να μην παρεκκλίνει ούτε κατ’ ελάχιστον από όσα προβλέπει η Συμφωνίατων Πρεσπών και να μη δυναμιτίζει το κλίμα με προκλητικές ενέργειες και καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας ασκεί η Αθήνα. Με έγγραφο, μάλιστα, το οποίο διαβίβασε στη Βουλή και αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τονίζει πως η Αθήνα δεν θα κυρώσει τα τρία μνημόνια συνεργασίας όσο παρατηρείται παρέκκλιση από τη Συμφωνία των Πρεσπών και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς τη Βόρεια Μακεδονία όσο και προς «εσωτερικούς» αποδέκτες πως η χώρα δεν πρόκειται να εφαρμόσει άτυπα όσα προβλέπονται στα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη γειτονική χώρα, αν αυτά προηγουμένως δεν κυρωθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Το θέμα έφτασε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης έθεσε ζήτημα εφαρμογής τμημάτων των τριών μνημονίων συνεργασίας (αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικά αεροσκάφη, παροχή τεχνογνωσίας από την Ελλάδα για θέματα δημόσιας διοίκησης και ενταξιακής πορείας στην Ε.Ε., οικονομική συνεργασία) ενώ αυτά δεν έχουν επικυρωθεί από τη Βουλή. Κι ενώ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα κείμενα, οι συμφωνίες τίθενται σε ισχύ μόλις οι δύο χώρες κοινοποιήσουν γραπτώς μέσω της διπλωματικής οδού η μία στην άλλη ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες κύρωσης, ο κ. Βελόπουλος υποστήριξε ότι και για τα τρία μνημόνια υπάρχουν ενέργειες της ελληνικής πλευράς που δείχνουν εφαρμογή ανεπικύρωτων όρων.

Στο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Δένδιας τονίζει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί κανένας όρος των τριών μνημονίων αν αυτά προηγουμένως δεν κυρωθούν από τη Βουλή, καλώντας, μάλιστα, άπαντες να μη συγχέουν ενέργειες στο πλαίσιο ανάπτυξης διμερών σχέσεων με όρους ανεπικύρωτων συμφωνιών, στέλνοντας έτσι μήνυμα και στη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν θα πρέπει να αναμένει άτυπη εφαρμογή των όσων προβλέπονται στα τρία μνημόνια πριν από την κύρωσή τους από τη Βουλή. «Οι διεθνείς συμφωνίες για τις οποίες απαιτείται κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων δεν εφαρμόζονται πριν από την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης κυρωτικής διαδικασίας. Επιμέρους ενέργειες στο πλαίσιο ανάπτυξης διμερών σχέσεων με τρίτες χώρες πραγματοποιούνται επειδή κρίνονται αμοιβαία επωφελείς και δεν θα πρέπει να παρερμηνεύονται ως προϊόντα συμφωνιών των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών. Σε προηγούμενο εδάφιο της απάντησής του, ο κ. Δένδιας επαναλαμβάνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών μεριμνά για την παρακολούθησή της, αξιοποιώντας όλα τα μέσα τα οποία διαθέτει, και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες όταν διαπιστώνονται καθυστερήσεις, ελλείψεις ή στρεβλώσεις από την άλλη πλευρά. «Η πλήρης, συνεπής και με καλή πίστη εφαρμογή της συμφωνίας συνιστά ουσιαστικό στοιχείο των διμερών σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα, ενώ έχουμε μεριμνήσει να καταστεί και ουσιώδης προϋπόθεση για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει.

Πηγή: REALNEWS

Δείτε ΕΔΩτο δημοσίευμα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ