Χαρακόπουλος: Επενδύουν στην άγνοια των αγροτών

Χαρακόπουλος: Επενδύουν στην άγνοια των αγροτών

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την έκδοση, από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων, της εγκυκλίου που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

«Επικοινώνησα σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με διαβεβαίωσε ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την έκδοση από τη Γενική Γραμματεία Εσόδων της διευκρινιστικής εγκυκλίου» σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος και προσθέτει: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα υπαγωγής των αγροτών που θα κρατούν στοιχεία εσόδων εξόδων στον ΟΑΕΕ. Οι αγρότες αυτοί παραμένουν στον ΟΓΑ. Τα λέω όλα αυτά γιατί, δυστυχώς, πολλοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην άγνοια και την ανασφάλεια των αγροτών, κατατρομοκρατώντας τους. Θέλω να διευκρινίσω γι άλλη μια φορά ότι δεν μιλούμε για βιβλία εσόδων-εξόδων, αλλά για στοιχεία εσόδων-εξόδων, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγρότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν κάθε μήνα στον λογιστή, αλλά μία φορά τον χρόνο, όταν κάνουν τη φορολογική τους δήλωση, θα υποβάλλουν και μία κατάσταση με τα παραστατικά εσόδων-εξόδων».

Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες, εδώ και 20 ημέρες, κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχεται πως «οι αγρότες, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της οικονομικής κρίσης. Εμείς διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες και προσπαθούμε πάντα στο πλαίσιο του εφικτού να δώσουμε λύσεις σε χρόνιες παθογένειες. Ένα από τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι το υψηλό κόστος παραγωγής. Πράγματι, το κόστος της ενέργειας παραμένει υψηλό, όπως και οι τιμές στο πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα. Πρέπει βέβαια να σας πω ότι ήμασταν συνεπείς στη δέσμευσή μας και η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου ήταν στα περσινά επίπεδα, όπως επίσης βάλαμε φρένο στις αυξήσεις που είχαν δρομολογηθεί στο αγροτικό ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013. Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα, ούτε φέτος ούτε του χρόνου».

Ερωτηθείς για τις αιχμές του υπουργείου Ανάπτυξης σε ό,τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις τιμές των παραγωγών και τη μείωση του κόστους, ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει: «Το να στοχοποιείται αποκλειστικά ο Έλληνας παραγωγός για την υψηλή τιμή του γάλακτος στο ράφι αποτελεί σίγουρα έκπληξη και μάλιστα τη στιγμή που η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος εισαγγελέας, ερευνά τις πρόσφατες περίεργες αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι ούτε οι τιμές θα μειωθούν, ούτε ανάπτυξη θα δούμε πυροβολώντας την πρωτογενή μας παραγωγή».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ