Ξανθός: Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την έλλειψη κλινών ΜΕΘ κυρίως στην Αττική εξαιτίας και της αύξησης στα κρούσματα του ιού Η1Ν1.

Όπως είπε, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” υπάρχουν σε όλη τη χώρα 200 κλειστά κρεβάτια σε ΜΕΘ και μονάδες αυξημένης φροντίδας. Παράλληλα, σημείωσε ότι σε καθημερινή βάση μόνο στο Λεκανοπέδιο υπάρχει λίστα αναμονής για 40-50 άτομα.

Ο κ. Ξανθώς είπε ότι το πρόβλημα θα λυθεί μέχρι τον Μάρτιο , καθώς έχουν προκηρυχθεί 100 θέσεις γιατρών και 400 νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σχετικά με τις ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία ο κ. Ξανθός είπε πως αναζητούνται χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και λύσεις για παράκαμψη της γραφειοκρατίας.

 “Το σύστημα προμηθειών είναι απολύτως προβληματικό και μπλοκαρισμένο. Αυτή την περίοδο υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα στα νοσοκομεία 315 εκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, είτε επειδή οι υπηρεσίες δεν επαρκούν να προωθήσουν τα εντάλματα , είτε επειδή το ελεγκτικό συνέδριο έχει μπλοκάρει κάποιους από τους διαγωνισμούς, είτε επειδή έχει μπλοκάρει το σύστημα με το παρατηρητήριο τιμών”,  επισήμανε ο κ. Ξανθός.

 

Διαβάστε επίσης

Νομοθετική ρύθμιση για την καθολική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών

Exit mobile version