Ξανθός: Άδειες μόνο σε φαρμακοποιούς μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος – ΒΙΝΤΕΟ

Τη διαβεβαίωση ότι άδεια λειτουργίας φαρμακείου θα δίδεται μόνο σε φαρμακοποιούς έως ότου εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα έδωσε από το βήμα επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Έχουμε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την διαδικασία δηλαδή να δίδεται η άδεια υπό προϋποθέσεις και σε μη φαρμακοποιό να ανοίγει φαρμακείο. Μέχρι την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος άδειες χορηγούνται μόνο σε φαρμακοποιούς. Άρα έχει παγώσει η διαδικασία της απελευθέρωσης και μέχρι το Προεδρικό Διάταγμα θα χορηγείται άδεια φαρμακείου μόνο σε φαρμακοποιούς. Θα δούμε πως θα πάει το πράγμα και πως θα εξελιχθεί και εδώ είμαστε να το αντιμετωπίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός.

«Με τις ρήτρες και τις προϋποθέσεις που επιβάλαμε για την χορήγηση άδειας φαρμακείου σε μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε την κλιμάκωση της αγοράς από μονοπώλια, ενώ μόνο τέσσερα έχουν πάρει άδεια στα δύο χρόνια από την απελευθέρωση του επαγγέλματος», υποστήριξε ακόμη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με μέτρα θεραπείας, αντί ποινών, για τους ψυχικά ή διανοητικά ασθενείς.

«Με τους όρους και τις ρήτρες που επιβάλαμε για τις προϋποθέσεις χορήγησης άδειας φαρμακείου από μη φαρμακοποιούς, αποτρέψαμε τον κίνδυνο άκρατης απελευθέρωσης. Σε αυτά τα δύο χρόνια απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, έγιναν 32 αιτήσεις από μη φαρμακοποιούς για άδεια φαρμακείου, εγκρίθηκαν έξι, δύο ανακλήθηκαν και μόνο 4 στην ουσία, σε σύνολο 11.000 φαρμακείων σε όλη τη χώρα λειτουργούν από μη φαρμακοποιούς» ανέφερε ακόμη ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση, αλλά προέκυψε ως υποχρέωση του μνημονιακού νόμου 2011, που ξεκίνησε την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

«Η κυβέρνησή μας, με τον μνημονιακό νόμο του 2015 που ψηφίσαμε και προέβλεπε κοινή υπουργική απόφαση για την ρύθμιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, κάναμε μια πολύ σοβαρή και τεκμηριωμένη παρέμβαση, που δεν επέτρεψε να υπάρχει κλιμάκωση της αγοράς από μεγάλα συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος στην προσφυγή του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακοποιών, σημείωσε ότι το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ ήταν, ότι δεν μπορούσε με κοινή υπουργική απόφαση να ρυθμιστεί το θέμα, αλλά με προεδρικό διάταγμα και πρόσθεσε ότι «με αυτή τη ρύθμιση δίνουμε την εξουσιοδότηση για την έκδοσή του».

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία των φαρμακοποιών και τις επιφυλάξεις τους, μήπως με την απελευθέρωση δημιουργηθούν ολιγοπώλια, όμως με τις ρήτρες που βάλαμε ο κίνδυνος αυτός δεν υπάρχει. Σε καμία περίπτωση δεν αιφνιδιάζονται οι φαρμακοποιοί. Η ρύθμιση είναι σε γνώση των συνδικαλιστών», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Δείτε το βίντεο από το κανάλι της Βουλής:

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.