Βρυξέλλες-Βερολίνο: Εφαρμόστε τη λιτότητα ό,τι και να βγάλουν οι κάλπες

Όσο πλησιάζει η μέρα της κάλπης στην Ελλάδα τόσο περισσότερο κρατούν αποστάσεις οι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο. Μπροστά στο νέο γύρο πολιτικής αβεβαιότητας που διαφαίνεται εμφανίζονται ιδιαιτέρως προσεχτικοί σε σχέση με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους και αποφεύγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις.

Στο μόνο ζήτημα που επαναλαμβάνουν μονότονα το ίδιο τροπάρι είναι η «απαρέγκλιτη εφαρμογή» του τρίτου μνημονίου από τη νέα κυβέρνηση, ακόμα κι αν είναι όσο ασταθής όσο ποτέ. Άλλωστε με το που θα ορκιστούν οι υπουργοί το κουαρτέτο των δανειστών θα έρθει στην Αθήνα και θα αρχίσουν οι έλεγχοι για την πρώτη αξιολόγηση.

«Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του προγράμματος. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι εφαρμογή», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως δεν υπάρχουν διαφορές της κομισιόν με το ΔΝΤ. Ο Γάλλος επίτροπος είπε ότι οι τρεις θεσμοί είχαν «πάντα τις ίδιες θέσεις» όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. «Αν και όχι αυθόρμητα», είπε χαρακτηριστικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κατέληγαν να μιλούν με «μία φωνή», τόσο απέναντι στις ελληνικές αρχές, όσο και στο πλαίσιο του Eurogroup.

Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ με αφορμή το χρέος και αν αυτό προβλέπεται στην συμφωνία που υπέγραψε με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο MEGA υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών θα πρέπει να έχει στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές.

«Πρέπει να είμαστε πολύ οργανωμένοι, να περάσουμε την πρώτη αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση» για το χρέος, είπε χαρακτηριστικά.

 

Δείτε επίσης

Μοσκοβισί: Δεν βλέπω την ανάγκη να αλλάξει το πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος

Τι αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης για τη διαπραγμάτευση – Τα λάθη του Τσίπρα

Κουτσούμπας: Ο λογαριασμός του 3ου μνημονίου είναι έτοιμος και δεν μπορεί να περιμένει…

Τα 9 μέτωπα “φωτιά” της οικονομίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ