Βούλτεψη: Δεν ξεκινάς με λεονταρισμούς μια συζήτηση

Βούλτεψη: Δεν ξεκινάς με λεονταρισμούς μια συζήτηση

Η συζήτηση με την τρόικα που ξεκινά σήμερα στο Παρίσι «σχετίζεται με διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσθέτει: «Όλα τα άλλα, δηλαδή η πολιτική συζήτηση, έπονται».

Ερωτηθείσα αν υπάρχει θέμα «κόκκινων γραμμών», η κ. Βούλτεψη απαντά: «Αυτά τα περί “κόκκινων γραμμών” δεν προέρχονται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν υπήρχε περίπτωση να ξεκινήσει να πάει σε μία συζήτηση έχοντας προκαταλάβει αυτούς που θα κάθονται απέναντί της στο τραπέζι. Είναι κάθε άλλο παρά σοβαρό να ξεκινάς με λεονταρισμούς μια συζήτηση. Ακόμη και στην καθημερινή μας ζωή, δεν μπορείς να ξεκινάς μια συζήτηση, μια διαπραγμάτευση, βάζοντας από τα πριν “κόκκινες γραμμές”, γιατί απλώς τότε βλάπτεις τη συζήτηση και τελικά και την ίδια τη χώρα».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, με έκπτωση υπό προϋποθέσεις, στον φόρο που επιβάλλεται στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η κ. Βούλτεψη τονίζει: «Πράγματι, υπάρχει μια γενική συζήτηση για το πώς θα μπορέσουμε να ελαφρύνουμε διάφορους τομείς της φορολογίας. Αυτή η συζήτηση βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι και αποτελεί και μέρος του Οδικού Χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και όπως σας έχω ξαναπεί, αυτός ο Οδικός Χάρτης έχει και σταθμό που φέρει το όνομα “φοροελαφρύνσεις”».

Σχετικά με την επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, η κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «η Ελλάδα ανήκει στη Συμμαχία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στη Συμμαχία. Έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση στο εσωτερικό της Συμμαχίας και αυτό αποδεικνύεται επανελλειμμένα τα τελευταία χρόνια». Σημειώνει μάλιστα ότι το ΝΑΤΟ έχει καταστήσει σαφές πως τα Σκόπια δεν πρόκειται να λάβουν πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, εκτός κι αν λάβουν ενεργά μέρος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Ερωτηθείσα περί της άποψης που διατύπωσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Βαλαβάνη, για το ενδεχόμενο εγκατάστασης μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, αλλά και ενός τμήματος της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας της Συμμαχίας, η κ. Βούλτεψη τονίζει: «Δεν έχω καταλάβει ποια είναι ακριβώς η θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε μέλος της Συμμαχίας και λαμβάνουμε μέρος στις δράσεις της Συμμαχίας. Ούτε αντιλαμβάνομαι αυτό που λένε σε σχέση με την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ότι περνάμε σε στρατιωτικοποίηση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία. Δεν τα αντιλαμβάνομαι αυτά, όπως δεν αντιλαμβάνομαι τις πολιτικές αποφάσεις και τη διακήρυξη για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μιλούν για απεμπλοκή από το ΝΑΤΟ. Ειλικρινά μιλάμε για μεγάλους κινδύνους που κρέμονται πάνω από το κεφάλι της χώρας. Η χώρα ανήκει σε μια συμμαχία, στην οποία άλλοι παρακαλούν να μπουν. Αυτές είναι νεφελώδεις, τριτοκοσμικές απόψεις που αν ποτέ υιοθετούνταν θα οδηγούσαν την Ελλάδα εκτός των συμμαχιών της, σε απόλυτη περιθωριοποίηση και σε εθνικές καταστροφές.

Σχολιάζοντας, τέλος, τον ισχυρισμό του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι «το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα, αν η Ελλάδα κάνει το καθήκον της, όπως και η Τουρκία», η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει: «Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη επίσκεψη του Ερντογάν ως Προέδρου έγινε στα κατεχόμενα. Είναι μια πάρα πολύ κακή αρχή. Υπάρχει και οργισμένη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αντίδραση της Λευκωσίας. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι η Κύπρος να είναι ένα κανονικό κράτος, ενωμένο, χωρίς να χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις…. Αυτό που ζητούν η Αθήνα και η Λευκωσία είναι μεγαλύτερη ανάμειξη της ΕΕ και αυτό ζήτησαν τόσο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».

Exit mobile version