Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής για την άσκηση δίωξης ή μη κατά του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016. Η σημερινή συνεδρίαση, που ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 19:00, όταν και θα γίνει η μυστική ψηφοφορία. Όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν συμμετέχει εκείνος κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης. Σημειώνεται πως για την αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Από τη διαδικασία έχουν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΜέΡΑ25 και της Ελληνικής Λύσης, ενώ από πλευράς κυβέρνησης αναμένεται να παρέμβει στη συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Θάνος Πλεύρης (ΝΔ)
Ο πρώτος εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ. Όπως είπε, στο πλαίσιο της «προσπάθειας ελέγχου των αρμών της εξουσίας», τα μέσα ενημέρωσης ανέλαβε ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς, με «μπροστινό» τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος ήρθε σε επαφή για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικής άδειας με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC.
Θεοδώρα Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ)
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, έκανε λόγο για πολιτική φαρσοκωμωδία. Αφού εκτίμησε ότι το αληθές πόρισμα «βρίσκει υπεύθυνη τη ΝΔ» για υφαρπαγή της ψήφου του λαού, για διαστρέβλωση της αλήθειας και για πολιτική ασυναρτησία, επεσήμανε: «Παραπέμψατε έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου, που γυρίζει από εδώ και από εκεί, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι, και για την ακρίβεια, για τρία εκατομμυριάκια».
Βασίλης Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ)
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου μίλησε για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-τσάνελ» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα. Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.
Γιάννης Δελής (ΚΚΕ)
Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ό,τι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής. Ανέφερε επίσης ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.
Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση)
Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, είπε ότι το κόμμα του αποχωρεί και από τη διαδικασία της Ολομέλειας, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης μίας βαθιά ποινικής υπόθεσης. Ακόμη, επεσήμανε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας δεν θα μπορούσε να παρασυρθεί από κανέναν, επειδή ήταν έμπειρος και πολιτικά. «Άρα, τα περί “μπροστινού” είναι αμφιλεγόμενα», υπογράμμισε ο κ. Βιλιάρδος. «Η εντύπωσή μας είναι ότι επρόκειτο για μία διαμάχη μεταξύ δύο επιχειρηματιών, που δεν είχε λόγο να απασχολήσει τη Βουλή, με αντικείμενο το ποσό των 3 εκατ. ευρώ», συμπλήρωσε.
Νίκος Παππάς: Το κατηγορητήριο «κατέρρευσε»
Σε δήλωσή του στους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η ΝΔ κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που εκείνη έστησε εναντίον μου και εναντίον της. Πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία, οι ίδιο οι κατήγοροι αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου. Είναι ημέρα δικαίωσης. Σήμερα, το πολιτικό σύστημα, στο σύνολό του, πρέπει να βγάλει συμπεράσματα».
Ο πρώην υπουργός τοποθετήθηκε στη συνέχεια στη Βουλή, κάνοντας λόγο για στιγμή πολιτικής δικαίωσής του, καθώς – όπως είπε- η νομοθεσία του για τις τηλεοπτικές άδειες θωρακίστηκε από το ΕΣΡ και το ΣτΕ, παραμένει εν ισχύ, παρά τις τότε αντιδράσεις της ΝΔ, και επειδή η κυβερνητική πλειοψηφία στην προανακριτική «ομολόγησε» ότι δεν βρήκε επαρκείς ενδείξεις για το κακούργημα της δωροληψίας.
Απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ, ανέφερε: «Γνωρίζατε ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Γι’ αυτό είχατε συμπεριλάβει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος ως “αερόσακο” στη σύγκρουσή σας με την αλήθεια». «Τώρα προσπαθείτε να μας αποδώσετε πολιτικές ευθύνες για μία υπόθεση που περιγράφεται με την παροιμία “εκοιλοπόνα το βουνό και γέννησε έναν ποντικό”».
Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, το κατηγορητήριο «κατέρρευσε» και το μόνο που απέμεινε είναι το αίτημα της πλειοψηφίας να ασκηθεί φορολογικός έλεγχος στις εταιρείες του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη, τον οποίο μάλιστα «αρνηθήκατε να τον καλέσετε ως μάρτυρα». Η στοχοποίησή του συμβάλει στη δημιουργία καχυποψίας, όπως είπε ο κ. Παππάς, ο οποίος συμπλήρωσε: «Η νομοθεσία απαγορεύει την κατοχή μετοχών αλλοδαπής. Εύχομαι οι εξηγήσεις, που καλείται ο κ. Μητσοτάκης να είναι επαρκείς. Το να μη δίνει εξηγήσεις γεννά ερωτηματικά, όταν στοχοποιείται ο εκδότης (Βαξεβάνης), τον οποίο εκ των υστέρων καλείτε για φορολογικό έλεγχο».
Αναφερόμενος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για μία αστική διαφορά μεταξύ του κ. Καλογρίτσα με την εταιρεία CCC, «που δεν έπρεπε να απασχολεί τη Βουλή». Παρατήρησε ότι ο ίδιος ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν ήταν μπροστινός κανενός, και ότι είχε βάλει 15 εκατομμύρια ευρώ για την τηλεοπτική άδεια. Τόνισε, επίσης, ότι ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε τελικά από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, επεσήμανε, «επιχειρείτε να με κατηγορήσετε ότι επεδίωξα να λάβει την άδεια ο κ. Καλογρίτσας, ότι γνώριζα πως δεν μπορούσε να τη λάβει, ότι επιχείρησα να παραβιάσω τις προϋποθέσεις, αλλά… τελικά δεν τις παραβίασα και κ. Καλογρίτσας δεν πήρε την άδεια…».
Είπε στη συνέχεια ότι με βάση το κατηγορητήριο, οι δύο πράξεις που του καταλογίστηκαν βασίστηκαν στα ίδια περιστατικά. Εάν κάποιος διαβάσει τα πρακτικά τις επιτροπής, τα περιστατικά αποδείχθηκαν τελείως αναληθή, ανέφερε και αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν, τα ίδια αληθινά ή υποτιθέμενα περιστατικά να κρίνονται ανεπαρκή για το κακούργημα αλλά επαρκή για την παράβαση καθήκοντος;».
Με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ο Νίκος Παππάς, βελτιώθηκε η θέση του Δημοσίου και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Για το εάν άξιζε τον κόπο «η τόση λάσπη, η τόση διαστρέβλωση, οι συκοφαντίες, τα εμετικά πρωτοσέλιδα, η προσωπική και συλλογική δοκιμασία», τόνισε, «ναι, τον άξιζε τον κόπο, διότι σε αντίθετη περίπτωση, ο ομιλών θα ήταν ακόμα ένας υπουργός που διαιώνισε την ανομία στα ΜΜΕ και η κυβέρνησή μας θα ήταν ακόμα μία που δεν τόλμησε να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο». «Αυτή θα ήταν η κριτική του ιστορικού του μέλλοντος, που η δική μας συνείδηση δεν θα άντεχε. Το “πέρασε και δεν ακούμπησε, το δεν βαριέσαι τόσος ήταν”. Η συνείδησή μας δεν θα άντεχε να δικαιώσουμε τους μύχιους πόθους των ακραίων της παράταξής σας, που εύχονται και δουλεύουν για να αποδειχθεί η περίοδος 2015-19 μια αριστερή παρένθεση. Η κυβέρνησή μας δεν ήρθε να διαχειριστεί αλλά να λύσει το πρόβλημα. Για να αλλάζει τις συνθήκες προς όφελος του λαού. Και αυτό θα κάνει ως κορμός της αυριανής αριστερής και προοδευτικής διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παππάς.
Νίκος Βούτσης: Να απορριφθεί η πρόταση
Παίρνοντας τον λόγο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης καταλόγισε στην κυβέρνηση προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και κάλεσε το Κοινοβούλιο να απορρίψει την πρόταση του πορίσματος για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παπά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016.
«Η απόρριψη, από τη Βουλή, της πρότασης του πορίσματος κατά του Νίκου Παπά μπορεί να αποβεί καθαρτήρια. Μπορεί να συμβάλει στην αποστασιοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου από πρακτικές ποινικοποίησής της. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα έχει να κάνει με το μέλλον. Με το τι μηνύματα θα στείλει η Βουλή προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που είναι ο πυρήνας της ασύδοτης λειτουργίας», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Απέρριψε το σκεπτικό του κατηγορητηρίου εναντίον του κ. Παπά επισημαίνοντας ότι «τον εγκαλούν εκείνοι που εμπλέκονται στο μέγιστο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης, που είναι η 25ετής ασυλία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών προσώπων και την επέκταση της πολιτικής τους κυριαρχίας».
«Πώς είναι δυνατόν να εγκαλούν τον Νίκο Παπά πολιτικές δυνάμεις για επηρεασμό των μέσων ενημέρωσης, ιδιαίτερα των ηλεκτρονικών μέσων, όταν είναι σαφές ότι έδωσε τέλος σε ένα καθεστώς που λειτουργούσε ασύδοτα επί 25 χρόνια με κερδοφορία και άνετη δανειοδότηση σε κομβικές στιγμές. Υπάρχει επιβεβαίωση της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΕΣΡ, το οποίο όμως εδώ και ενάμιση μήνα “ποιεί την νήσσαν” στα ανομολόγητα πάθη που γίνονται με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και συμπλήρωσε: «Ευθέως το λέω. Υπάρχει ζήτημα υπαγόρευσης και ομηρίας της πολιτικής ζωής του τόπου και προσπάθεια κοινής συνιδιοκτησίας και επέλασης ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Είναι σαφές ότι επιχειρείτε προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου και πολιτικού ελέγχου της». «Ευθέως σας καλώ να απορριφθεί η πρόταση του πορίσματος. Θα είναι μία πράξη εκκίνησης της δημοκρατίας μας», κατέληξε ο κ. Βούτσης.