Βουλή: O Τζορτζ Όργουελ, ο διάλογος Μητσοτάκη-Τσακαλώτου και η απάντηση Τσίπρα – ΒΙΝΤΕΟ

Την τιμητική του είχε σήμερα στη Βουλή ο Βρετανός συγγραφέας, Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός ως Τζορτζ Όργουελ. 

«Ακούγοντας σας, κ. Μητσοτάκης, μου ήρθαν στο μυαλό τα σαρκαστικά λόγια του Τζορτζ Όργουελ από το 1984, ότι “ο πόλεμος είναι ειρήνη. Η ελευθερία αποτελεί σκλαβιά. Η άγνοια είναι δύναμη”. Επενδύετε κ. Μητσοτάκη σε ένα κοινό που θεωρείτε ότι έχει άγνοια» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του σχολίασε την αναφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Βρετανό συγγραφέα. «Ενδιαφέρουσα η αναφορά σας κ. Τσίπρα στον Όργουελ. Θέλω να σας θυμίσω ότι ήταν ένας συγγραφέας ο οποίος ξεκίνησε αριστερός, πήγε να πολεμήσει στον εμφύλιο στην Ισπανία, έγραψε πολλά βιβλία. Έγραψε τη “Φάρμα των ζώων” που για όσους δεν γνωρίζουν αποτέλεσε ένα μνημείο καταδίκης του αριστερόστροφου απολυταρχισμού. Άλλαξε απόψεις ο Όργουελ κατά τη διάρκεια της ζωής του. Δεν νομίζω ότι είναι ο συγγραφέας τον οποίον θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συχνά» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντάει «το πόσο σοσιαλιστές είστε εσείς είναι ένα άλλο ερώτημα που θα το κρίνει η Ιστορία. Ναι κ. Τσακαλώτε. Εσείς τα έχετε διαβάσει όλα και είστε τόσο μορφωμένος πια που την αστική σας καταβολή δεν την αντέχει καν το κόμμα σας. Λίγη λιγότερη αλαζονεία δεν θα έβλαπτε. Ειδικά από εσάς».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

«Κύριε Μητσοτάκη για να φρεσκάρω τις γνώσεις και τη μνήμη των λογογράφων σας σε σχέση με τον Τζορτζ Όργουελ. Να υπενθυμίσω στον λογογράφο σας, γιατί φαντάζομαι σας είπε να το πείτε, ότι προς το τέλος της ζωής του ο Τζορτζ Όργουελ είχε πει το εξής “Κάθε γραμμή των σοβαρών έργων, όλων αυτών που έχω γράψει από το 1936, έχει γραφτεί άμεσα ή έμμεσα ενάντια στον απολυταρχισμό και υπέρ του δημοκρατικού σοσιαλισμού όπως τον καταλαβαίνω”. Αυτό είχε πει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ο Τζορτζ Όργουελ

Στον Τζορτζ Όργουελ αναφέρθηκε στη δευτερολογία του και ο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. «Μία κουβέντα για τον Τζορτζ Όργουελ. Πολύ Όργουελ έπεσε σήμερα και από τους δύο σας, κ. Μητσοτάκη και κ. Τσίπρα. Δεν μας είπατε όμως όλη την ιστορική αλήθεια. Όπως πάντα. Δεν μας είπατε ότι ο κ. Όργουελ υπήρξε καταδότης των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Το 1949 κατέδωσε τον Τσάρλι Τσάπλιν, τον Μπέρναρντ Σω και 38 άλλους επιφανείς διάσημους επιστήμονες. Με χαρακτηρισμούς όπως “κρυπτοκομμουνιστές”, “πράκτορες της Μόσχας” κ.α. Δηλαδή μεγάλος ρουφιάνος της αντίδρασης ο τύπος εκτός των άλλων» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ