Βουλή: Κόντρες για την αναμόρφωση της ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις

Με τις ομιλίες των εισηγητών των κομμάτων συνεχίζεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), στον απόηχο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Με το νομοσχέδιο κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικό Περιεχομένου (ΠΝΠ) η οποία προβλέπει για την ΕΥΠ  (α) επανακαθορισμό του αρμοδίου οργάνου και διαδικασία διορισμού του διοικητή της ΕΥΠ, «που διενεργείται εφεξής μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, υποχρέωση η οποία καταλαμβάνει και τον ήδη υπηρετούντα διοικητή»  και (β) προβλέπει  ότι, για τη διενέργεια από το προσωπικό της ΕΥΠ της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών προσώπων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων του, «απαιτείται η έγκριση από τον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών της διάταξης του εισαγγελικού λειτουργού».

Όπως είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Αθ. Δαβάκης, η λήψη της γνώμης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, διευρύνει την κοινοβουλευτική εποπτεία της ΕΥΠ ενώ η επαναφορά της υποχρέωσης να εγκρίνεται και από δεύτερο εξωτερικό εισαγγελέα, τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών κάθε αίτημα της ΕΥΠ για άρση του απορρήτου ενός προσώπου «καλύπτει το κενό που προκάλεσε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με την τότε τροποποίηση της διαδικασίας έκδοσης των διατάξεων άρσης του απορρήτου, την αφαίρεση του δεύτερου εισαγγελέα».
Ο εισηγητής της μειοψηφίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Σπίρτζης μίλησε για «προσχηματική νομοθετική πρωτοβουλία ενταγμένη στην προπαγάνδα Μητσοτάκη του δεύτερου». Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε -μεταξύ άλλων- «την άμεση νομοθετική κατάργηση των παράνομων λογισμικών» και, απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αναρωτήθηκε: «Ποιος είναι τελικά αρμόδιος για την ΕΥΠ; Ο κ. Μητσοτάκης ο δεύτερος, εσείς, ή ο υφυπουργός που βάζετε στη θέση του κ. Δημητριάδη; Αν σήμερα παρακολουθείται ο κ. Σκανδαλίδης, που βλέπω μπροστά μου, η ΕΥΠ θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη, εσάς ή τον κ. Μπρατάκο; Και θα το πείτε μετά μεταξύ σας ή το κάνετε αυτό για να χάνεται η μπάλα στο χάος του επιτελικού κράτους; Τι δομή είναι αυτή; Ούτε οι δήμοι με τις περιφέρειες στα όμβρια δεν έχουν τέτοια επικάλυψη αρμοδιοτήτων».
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε «πολιτική προπέτεια» τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί την υπόθεση των υποκλοπών: «Αυτή είναι πολιτική απρέπεια, διότι το να απευθύνεται ο θύτης, που αναγνώρισε ότι έχει κάνει σφάλμα, που ζήτησε την παραίτηση δύο συνεργατών του, που διακήρυξε στην αρχή ότι θέλει άπλετο φως στην υπόθεση, στον παρακολουθούμενο, στο θύμα του και να λέει ότι “εργαλειοποιείς την υπόθεση” είναι πολιτική απρέπεια, πολιτική προπέτεια

Η αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για «προσπάθεια συγκάλυψης» και για «απροκάλυπτη προσπάθεια» της κυβέρνησης «να συσκοτίσει την έρευνα με διάφορες μεθοδεύσεις». Για την ΠΝΠ, είπε ότι «καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα εκδημοκρατισμού της.

Να πάρει πίσω την ΠΝΠ και να φέρει ταχύτατα ένα νέο θεσmικό πλαίσιο για την ΕΥΠ, κάλεσε την κυβέρνηση ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Α. Μυλωνάκης,

«Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Η πατρίδα δεν έχει την πολυτέλεια κόμματα του κοινοβουλίου να εργαλειοποιούν όντως ορισμένες υπηρεσιακές αστοχίες, ώστε να αποκτούν πολιτικό αφήγημα», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου υπογράμμισε ότι όταν μια υπηρεσία πληροφοριών λειτουργεί στεγανά, χωρίς έλεγχο από τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, υπονομεύεται το δημοκρατικό πολίτευμα και η χώρα επιστρέφει στις περιόδους του δεξιού παρακράτους.
Ως «στόρυ» κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της συγκάλυψης περιέγραψε τα όσα συμβαίνουν με την εξεταστική επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κ. Σκανδαλίδης: Εμείς ζητήσαμε (την επιτροπή), η Βουλή αποφάσισε, η ΝΔ δέχθηκε ασμένως, «αλλά, ω του θαύματος, δεν έχουμε δικαίωμα, εμείς που της ζητήσαμε, να καλέσουμε μάρτυρες και αυτό θέλετε να μας αποδείξετε ότι αποτελεί δημοκρατική λειτουργία και διαφάνεια. Έλεος», αναφώνησε ο κ. Σκανδαλίδης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ. «Δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις απώλειες εισοδήματος που έχουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα» είπε. Ως παράδειγμα έφερε το «6% σε ορισμένες συντάξεις, ενώ μόνο ο πληθωρισμός τρέχει με 11,5%-12%. Άρα, τι αναπλήρωση; Στα ενεργειακά θα πληρώσετε για να αλλάξουμε τους καυστήρες και να βάλουμε πετρέλαιο;”, ρώτησε ο κ. Παφίλης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος είπε ότι «με κριτήριο τις τηλεφωνικές υποκλοπές αντιπάλων, τη σπατάλη 50 δισ. σε τρία χρόνια με δανεικά για ψηφοθηρία, τον χρηματισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τις «λίστες Πέτσα», τη χειραγώγηση των περισσότερων δημοσκοπήσεων, την υποταγή στο ενεργειακό καρτέλ και τους ξένους, δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα πιο ανασφαλής πρωθυπουργός στην Ελλάδα όσον αφορά την καρέκλα του. Αυτή ακριβώς η ανασφάλειά του είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας».
Αυτό που πρέπει να αλλάξει, είναι η νοοτροπία ότι «όποιος είναι από πάνω, όποιος κάνει κουμάντο, πρέπει να ελέγχει τους αντιπάλους του, πρέπει να τα ξέρει όλα, πρέπει να έχει πρόσβαση σε όλα. Αυτή η νοοτροπία είναι κρυφίως φασίζουσα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης.
Ισχυρό βήμα θεσμικού εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ, προς όφελος της δημοκρατίας και της ασφάλειας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος.
«Αντί να κρυφακούτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας ακούστε την κραυγή αγωνίας της κοινωνίας μπροστά στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση» ανέφερε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης. Χαρακτήρισε την ΠΝΠ ως «προσπάθεια να «σοβαντίσετε» ένα τεράστιο σκάνδαλο υποκλοπών που πλήττει ευθέως τον πυρήνα της δημοκρατίας».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ