Βουλή: Κόντρα Βορίδη – Ζαχαριάδη για τα δάνεια της ΝΔ

Έντονη κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη με επίκεντρο τον τραπεζικό δανεισμό της ΝΔ.

Ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε αλυσιτελή, λαϊκίστικη και επικίνδυνη για την ομαλή λειτουργία των κομμάτων την πρόταση του κ. Ζαχαριάδη να παρακρατηθούν η κρατική χρηματοδότηση της ΝΔ και οι βουλευτικές αποζημιώσεις για την εξόφληση του τραπεζικού χρέους που οφείλει.

«Η εκτόξευση των χρεών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνιστά πρόκληση στην κοινωνία και δημιουργεί ζήτημα δημοκρατίας», υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης και δήλωσε ότι τα χρέη της ΝΔ από 198 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015 έφθασαν στα 381 το 2021.

«Το 2011 η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της, είχε πει ότι είναι προφανές ότι για την αποπληρωμή των χρεών τους τα κόμματα πρέπει να μην παίρνουν τίποτα από την κρατική χρηματοδότηση και έκανε λόγο για ακραία φαινόμενα διαπλοκής», ανέφερε ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βορίδη.

«Για τη δήλωση της κα Μπακογιάννη δεν θα σχολιάσω τίποτα. Φαντάζομαι δεν το φέρατε το θέμα εδώ για να απαντήσει ο υπουργός Εσωτερικών. Ρωτάτε αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για υποχρεωτική παρακράτηση, από την κρατική χρηματοδότηση, και της βουλευτικής αποζημίωσης των βουλευτών για την αποπληρωμή των χρεών των κομμάτων. Όχι, δεν θα αυξήσω την παρακράτηση, όχι δεν θα παρακρατήσω τη βουλευτική αποζημίωση. Ούτε τράπεζα, ούτε κόμμα είναι το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Λέτε δεν θα κάνετε τίποτα. Τα χρέη της ΝΔ θα φθάσουν στο ένα δισ. Θα τρώτε και θα πίνετε στην υγεία των κορόιδων και δεν θα κάνετε τίποτα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει και για τους ιδιώτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Στον κόσμο κόβεται το ρεύμα και εσείς ως κόμμα συνεχίζετε τον πολυτελέστατο βίο σας. Από πού προέρχονται τα χρήματα για αυτές σας τις δραστηριότητες; Πώς γίνεται να είστε ταυτόχρονα το πιο χρεωκοπημένο κόμμα και το πιο φανταχτερό; Για πόσο καιρό μπορείτε να χρεώνεται τον ελληνικό λαό και να τρώτε και να πίνετε στην υγεία του κορόιδου του ελληνικού λαού;» σχολίασε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Θα καταθέσω στοιχεία που καταδεικνύουν ότι όχι απλώς είναι λαϊκίστικη η τοποθέτησή σας αλλά και θεσμικά επικίνδυνη», απάντησε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε:

«Το 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από την κρατική χρηματοδότηση συνολικά 7.200.000 ευρώ. Η ΝΔ έλαβε συνολικά 9.000.000 ευρώ, περίπου. Ασφαλώς εγώ δεν εκπροσωπώ ως υπουργός Εσωτερικών το κόμμα της ΝΔ. Είναι βαθιά αντιθεσμικό αυτό που κάνετε. Θέλετε να μιλήσει ο υπουργός Εσωτερικών λες και είναι εκπρόσωπος της χρηματοδότησης της ΝΔ; Ούτε κόμμα ούτε τράπεζα είναι το υπουργείο Εσωτερικών».

Συνεχίζοντας την απάντησή του στον κ. Ζαχαριάδη, ο κ. Βορίδης τόνισε: «Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης της ΝΔ, στον ισολογισμό της έχουν εγγραφεί συνολικά έσοδα 12 εκατ. ευρώ, τα 9 εκατ. ευρώ είναι από την κρατική χρηματοδότηση και τα 3 εκατ. ευρώ από άλλη πηγή. Τα έξοδα ήταν 45 εκατ. ευρώ και από αυτά τα τοκοχρεολύσια ήταν 42.500.000 ευρώ.

Θέλετε να δεσμεύσουμε τα 9 εκατ. της κρατικής χρηματοδότησης και τα 9 εκατ. ευρώ της βουλευτικής αποζημίωσης τον χρόνο, να τα δεσμεύσουμε όλα και να μην παίρνετε τίποτα; Αυτά κάνουν σύνολο 18 εκατ. ευρώ. Υπολείπονται για να πληρωθούν οι τόκοι άλλα 24 εκατ. ευρώ. Είμαι βέβαιος ότι εσείς προσωπικά θα θέλατε να υπερασπιστείτε τη θεσμική λειτουργία των κομμάτων».

«Η ερώτησή σας ανοίγει ένα ενδιαφέρον ζήτημα. Για ποιον λόγο να γίνεται η χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό; Γιατί να μην πούμε μηδέν χρήματα στα κόμματα; Η απάντηση είναι γιατί το Σύνταγμά μας πιστεύει στην κομματική λειτουργία, τους αναθέτει να έχουν σημαντική και κρίσιμη λειτουργία. Γιατί ο νομοθέτης δεν θέλει να είναι εξαρτημένα τα κόμματα, να δημιουργούν σχέσεις που θα τα δεσμεύουν με συμφέροντα και κάνει την επιλογή αυτού του χαρακτήρα», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και κατέληξε:

«Έρχεστε και λέτε κάτι αλυσιτελές. Να μην έχει εισόδημα η ΝΔ και οι βουλευτές της, άρα το μεγαλύτερο κόμμα, να μην μπορεί να επιτελέσει τη λειτουργία του όπως την ορίζει το Σύνταγμα, γιατί δεν θέλετε να έχει πολιτική δράση η ΝΔ. Τι ταπεινή προσέγγιση είναι αυτή; Επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, σκεφτήκατε να καταργήσετε τη χρηματοδότηση στα κόμματα; Στην πραγματικότητα όλα αυτά που λέτε έχουν λαϊκίστικο και αλυσιτελή χαρακτήρα και υπονομεύουν την ομαλή λειτουργία του κομματικού φαινομένου. Είναι επικίνδυνες οι απόψεις που εκδηλώνετε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ