Βουλή: Κόντρα για το εργασιακό νομοσχέδιο – Ενστάσεις από βουλευτή της ΝΔ που ζητεί “ασφαλιστικές δικλείδες”

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η συζήτηση και επεξεργασία για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για διατάξεις προστασίας της εργασίας που επιχειρούν να απαντήσει στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, ωστόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους με τον βασικό κορμό του νομοσχεδίου.

Mε την έναρξη της συνεδρίασης, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με στόχο να αποκρύψει το αντεργατικό και αντιδραστικό πρόσωπο του νομοσχέδιου, το φέρνει μαζί με δύο διεθνείς συμβάσεις και μία οδηγία. Η κ. Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε την απόσυρση του «βασικού κορμού» του νομοσχεδίου, καθώς το χαρακτήρισε ως αντεργατικό, αντισυνταγματικό και αντιδραστικό, ενώ σημείωσε ότι είναι απαραίτητη η ακρόαση των φορέων να γίνει με φυσική παρουσία.

Και ο ειδικός αγορητής του του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα και χωρίς να έχει δικαίωμα παρεμβαίνει στα συνδικάτα και καταργεί τον σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς. Διεξοδική ακρόαση φορέων και μεγαλύτερες σε έκταση και αριθμό συνεδριάσεις στις επιτροπές και την Ολομέλεια ζήτησαν και οι ειδικοί αγορητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο εισηγητής Κωνσταντίνος Μαραβέγιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ επί σχεδόν μισό αιώνα εκφράζει αυθεντικά τις ανάγκες της κοινωνίας διότι έχει επιλέξει να υπηρετεί σταθερά το συμφέρον του ελληνικού λαού και γιατί είναι η φιλελεύθερη παράταξη που δεν εκπροσωπεί ειδικά συμφέροντα και ομάδες πίεσης. Γι’ αυτό και η παράταξη της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο, όπως σημείωσε, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και κυρίως δεν υπάρχουν επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Κάνοντας λόγο για μεταρρύθμιση προς όφελος όλων, χωρίς ιδεοληψίες και αναχρονισμούς είπε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να ξεφύγουμε από στεγανά, ιδεοληψίες και πολυκαιρισμένα τσιτάτα για να αντικρίσουμε το μέλλον με καθαρότερα ματιά. Αυτή την προοπτική εκφράζει με το νομοσχέδιο το υπουργείο Εργασίας». Ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για εκδικητικές απολύσεις, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης. Όπως είπε ο κ. Μαραβέγιας, ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε το 2018 σε εκδικητικές απολύσεις στο Κόκκινο των εργαζομένων που αντέδρασαν σε μειώσεις των μισθών τους σε ποσοστό 20%, το δε ΚΚΕ έκανε τα ίδια στον 902, το 2010. «Αλλά είναι αυτά τα δύο “εργατοπατερικά κόμματα” που σήμερα κατηγορούν την κυβέρνηση για αντεργατική πολιτική, χωρίς τεκμηρίωση και με χαρακτηρισμούς που δεν αφορούν την κοινωνία», ανέφερε.

Ο κ. Μαραβέγιας υποστήριξε ότι έχει φτάσει η ώρα να συντονιστούμε με τις αλλαγές που φέρνει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ συμπλήρωσε ότι το νομοσχέδιο συνιστά σημαντική μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στους εργαζόμενους. «Ενισχύει τα δικαιώματά τους. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία», τόνισε.

Ο εισηγητής της ΝΔ αναφέρθηκε στις “τομές” του νομοσχέδιου δηλαδή:

– τη σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.

– τη θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

– τη δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

– τη θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

– την ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

– την αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..

– την εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.

«Το οκτάωρο όχι μόνο δεν καταργείται αλλά θα προστατεύεται ουσιαστικά, με τη νέα κάρτα εργασίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμπυκνώσει την εργασία του σε λιγότερες ημέρες. Αυτό προφανώς θα μπορεί να συμβεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, διαφυλάσσοντας το απαραβίαστο μέγιστο των 5 ημερών εργασίας ή 40 ωρών την εβδομάδα. «Γιατί να μην μπορεί ένας φοιτητής να διαθέσει μια ημέρα για το διάβασμά του», ανέφερε και προσέθεσε ότι το νέο καθεστώς στις υπερωρίες εξασφαλίζει ότι αυτές θα ελέγχονται και θα πληρώνονται στο σύνολό τους. Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με το νομοσχέδιο διευρύνεται το φάσμα προστασίας από τις απολύσεις για πολλές καταχρηστικές συμπεριφορές εργοδοτών και θεσπίζονται κανόνες διαφανούς λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μην λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

«Βγάζετε από τη ναφθαλίνη το Θατσερικού τύπου μοντέλο εργασίας», κατήγγειλε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννοπούλου, λέγοντας ότι οι διατάξεις που φέρνει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης είναι καθ΄υπαγόρευση του ΣΕΒ που επιβάλλει τώρα όσα δεν μπόρεσε να επιβάλλει με τα μνημόνια. Μιλώντας για «νομοθετικό έκτρωμα που εισπράττει την αντίδραση των εργαζομένων του ελληνικού λαού», είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει κηρύξει πόλεμο διαρκείας στους εργαζόμενους από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής της» και αξιοποίησε την κρίση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία», για την απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. «Διαλύετε 100 χρόνια διατάξεων που κατοχυρώθηκαν με αίμα, θυσίες και ιδρώτες», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο Χατζηδάκη «είναι το βασικό όχημα για να καταστεί η Ελλάδα Ειδική Οικονομική Ζώνη μέσα στην Ευρώπη».

«Το νομοσχέδιο πλήττει την κοινωνική πλειοψηφία και όλους τους εργαζόμενους. Πλήττει τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών των εργαζομένων και αποτρέπει τις προσλήψεις. Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά, που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας και εργασιακής επισφάλειας χωρίς δικαιώματα. Καταργεί το οκτάωρο και μειώνει τους μισθούς, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία με μείωση αποδοχών, το σπαστό ωράριο στη μερική απασχόληση, και τον διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών. Καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας», είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο μηνιαίο εργατικό κόστος στην Ευρώπη αν και ο Έλληνας εργαζόμενος εργάζεται περισσότερο με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Ο κ. Μουλκιώτης δεν αρνήθηκε ότι απαιτούνται αλλαγές ενόψει της νέας πραγματικότητας αλλά δεν είναι αυτές που φέρνει αυτή η κυβέρνηση “σαρώνοντας” δικαιώματα όπως το οκτάωρο, οι υπερωρίες, με αποθέωση του “απεργοσπαστισμού” και των ελεύθερων απολύσεων. «Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές. Η λογική σας είναι ότι για όλα φταίνε οι συνδικαλιστές και αυτό είναι μια πολύ κακή εξέλιξη, στην παρούσα συγκυρία», είπε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «υπάρχει ένα ύπουλο σχέδιο για να ξαναγράψει η ΝΔ το εργατικό δίκαιο», μέσα από την «ατομική διευθέτηση εργασίας», ενώ κατήγγειλε ότι ισοπεδώνονται δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην απεργία, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και την ίδια ώρα επεκτείνονται οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, με μια πολιτική όμοια με την πολιτική της “αλήστου μνήμης Θάτσερ»”. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε πρόσθετη και πιθανότατα απλήρωτη εργασία, είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εικόνα υποτέλειας εντολοδόχων».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλε ότι αυτό το νομοσχέδιο «οδοστρωτήρας όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει», «είναι το πρώτο προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης». Είναι ένα νομοσχέδιο που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα. Είναι ένα νομοσχέδιο που βάζει μπουρλότο στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, είπε ο κ. Κατσώτης που αποκάλεσε “Χατζηθάφτη” τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη για τον οποίο ανέφερε ότι σε κάθε άρθρο του νομοσχεδίου αποτυπώνεται το μίσος του για τον κόσμο της εργασίας. «Είστε η γνήσια φωνή των επιχειρηματικών ομίλων, από κοινού στέκεστε απέναντι στο ΚΚΕ γιατί δεν μπορείτε να το βάλετε στο χέρι και γιατί το ΚΚΕ δεν συμβιβάζεται με το βάρβαρο και σάπιο σύστημα που υπηρετείτε», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, το 8ωρο, και καθιερώνει το 10ωρο χωρίς υπερωριακή αμοιβή αλλά με ατομική σύμβαση, αυξάνει τις υπερωρίες και τις κάνει πιο φτηνές, γενικεύει την εργασία τις Κυριακές, καταργεί κάθε προστασία για τις απολύσεις. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ είπε εξάλλου ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει κάθε απαίτηση των εργοδοτών για χτύπημα των συνδικάτων, ενισχύει την κρατική και εργοδοτική παρέμβαση στα συνδικάτα, καταργεί συνδικαλιστικές ελευθερίες και ποινικοποιεί τον αγώνα για διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας, προστατεύει την απεργοσπασία και καταργεί-ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας.

Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου. Είπε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης. «Το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει πλειάδα αρνητικών και δυσμενών συνεπειών στην καθημερινότητα των εργαζομένων», ανέφερε και δήλωσε την αντίθεση του κόμματος της, με τη λειτουργία άλλης μία «ανεξάρτητης Αρχής» σε αντικατάσταση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 κάλεσε τους «πρόθυμους» βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο να αναλογιστούν ότι την επαύριο της ψήφισής του ο λαός θα εξακολουθήσει να έχει τα εκλογικά του δικαιώματα. «Ο κ. Χατζηδάκης έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα στην εργασία, όση σχέση έχει και ένας αναγνώστης για έναν μακρινό προορισμό μέσα από ένα μυθιστόρημα που διαβάζει», είπε η Μαρία Απατζίδη και προσέθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης έχει ήδη δώσει τα μνημονιακά του διαπιστευτήρια, και σήμερα φέρνει νομοσχέδιο που εξυπηρετεί την παρασιτική ολιγαρχία που βάζει τη νεολαία στο θυσιαστήριο.

“Ασφαλιστικές δικλείδες” ζήτησε βουλευτής της ΝΔ

Ασφαλιστικές δικλείδες για την αποτροπή καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων, ζήτησε η βουλευτής της ΝΔ Άννα Ευθυμίου. Έκανε ειδική αναφορά στις ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αλλά υπάρχει σχέση εξάρτησης». Άρα, είπε η βουλευτής, για ενδεχόμενες κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών πρέπει να προβλεφθούν εχέγγυα ώστε η διάταξη να λειτουργήσει υπέρ του εργαζόμενου. Επίσης, ζήτησε να μην δοθεί η δυνατότητα για απελευθέρωση ατομικών συμβάσεων, έναντι μιας βασικής αρχής, της αρχής της συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Ως προς το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ απόλυσης, καταγγελίας, ακυρότητας της σύμβασης ή το δικαίωμα πρόσθετης αποζημίωσης, η βουλευτής είπε ότι είναι θεμελιώδης λίθος του εργασιακού δικαίου η επαναπρόσληψη. «Δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί αυτό το δικαίωμα έναντι κάποιας πρόσθετης αποζημίωσης», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλείδες, όπως για παράδειγμα. αυτό να γίνεται με αίτημα του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη, υπογράμμισε. Η κ. Ευθυμίου τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του ΣΕΠΕ, ωστόσο σημείωσε ότι η ουσιαστική αναβάθμιση απαιτεί στελέχωση, πόρους, τεχνολογικό εξοπλισμό, κατάρτιση και επανακάρτιση, διασύνδεση πληροφοριακών συστημάτων.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.